НАГРАДНА ЕКСКУРЗИЈА ЗА УЧЕНИКЕ ЈАГОДИНСКИХ СРЕДЊИХ ШКОЛА

НАГРАДНА ЕКСКУРЗИЈА ЗА УЧЕНИКЕ ЈАГОДИНСКИХ СРЕДЊИХ ШКОЛА

Са благословом Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског, Господина Јована, 17. маја 2023. године, реализована је једнодневна студијска екскурзија у Нови Сад и Сремске Карловце.

Ова екскурзија је наградно путовање фондације “Михајловић Феникс” и додељује се као награда “Љубодраг Јанковић Јале”, по знаменитом јагодинском сликару. Награда је додељена победничким радовима пристиглим на Светосавски ликовни конкурс намењен ученицима средњих школа у Јагодини.

Три првонаграђена ученика су добила новчане награде, а сви ученици који су ушли у ужи избор (укључујући и првонаграђене) добили су похвалнице, монографију Љубодраг Јанковић Јале и наградну екскурзију.

Светосавским бдењем началствовао је Његово Преосвештенство епископ шумадијски Господин Јован и том приликом преосвећени владика је ученицима доделио награде.

У раним јутарњим часовима, после прочитане молебне јектеније за путовање коју су у Старој цркви уприличили вероучитељи јереј Милош Ћирић, Угљеша Урошевић и Владан Анђелковић, кренуло се пут Новог Сада и Карловаца.

На пут су пошле ученице ЕГШ “Никола Тесла” и Гимназије “Светозар Марковић”: Јана Милић, Јована Јовановић, Ена Цветковић, Миљана Михајловић, Нина Михајловић, Дора Анђелковић, Лана Врањеш и Анастасија Младеновић. У пратњи је била наставница ликовне културе Јасмина Шумар и господин Мирослав Ђорђевић члан Црквеног одбора при храму Светих архангела Михаила и Гаврила у Јагодини испред фондације Михајловић Феникс.

Прва дестинација за обилазак је била Спомен-збирка Павла Бељанског у којој су ђаци могли да виде радове наших познатих уметника уз интересантне и зналачке описе како самих уметничких дела тако и биографијâ аутора. Поред тога изложени су и студентски вајарски радови, инсталације за особе са оштећеним слухом и слабовиде особе, поставка личних ствари Павла Бељанског и његова библитека.

У Галерији Матице српске је била импозантна поставка слика великог формата из разних историјских раздобља и различитих стилова а свака је била испраћена стручним коментарима кустоса уз одговоре на питања.

Следио је предах и време за одмор и шетњу осунчаним улицама Новог Сада до одласка у Сремске Карловце.

Уз вођење катихете Угљеше Урошевиша у Сремским Карловцима ђацима су представљене Богословија, Гимназија, Митрополитски двор и Саборни храм Св. Николе уз обиље података о историјским токовима живота наше Цркве.

На ручку у ресторану поред Дунава који је уприличен од стране фондације сви присутни су разменили многобројне утиске и посведочили задовољство виђеним и презентованим делима наше уметности, културе и историје.

Вероучитељ Владан Анђелковић