ЦИКЛУС ВЕЛИКОПОСНИХ ПРЕДАВАЊА У ХРАМУ СВЕТОГА САВЕ

ЦИКЛУС ВЕЛИКОПОСНИХ ПРЕДАВАЊА У ХРАМУ СВЕТОГА САВЕ

Традиционално у току Великога Поста после недељних светих сабрања, братство храма Светога Саве организује предавања. У недељу православља тема предавања је била “Живот као Света Четрдесетница”, коју је одржао ђакон Александар Ђорђевић.

Интересовање народа није изостало, па су после свете литургије просторије духовног центра Златоусти испунили верници, крепећи се духовним разговорима, размишљањима. Овакав вид сабирања је показао да људи имају могућност да међусобно размене своја искуства, страхове, надања, своје размишљања са свештенством храма и међусобно, те после предавања верни народ је постављао питања која се тичу не само Великога Поста него хришћанског живота уопште.

Тема предавања је показала како се Велики Пост историјски развијао, и како се он доживљава у савременом друштву и времену:

“Како смо дошли до тога да је пост нарастао од два дана до четрдесетодневнога пред Васкрс? Постоје два нека општа одговора који нам се намећу својом логиком: први јесте да је Велики пост настао спајањем овог дводневног поста и једног другог поста у почетку независног од Васкршњег поста, у спомен Христовог поста у јудејској пустињи после Његовог крштења. Он би почињао после Богојављења и трајао би четрдесет дана. Пошто су се тада крштавали одрасли људи који су морали да прођу школу веронауке, и то на Васкрс, дошло је до спајања ова два поста у Велики Пост, каквог га данас познајемо. Друга пак теорија нам говори да је предваскршњи пост сам од себе се развијао, управо због потребе која се појавила услед оних који су се крштавали. Углавном, у петом веку имамо свету Четрдесетницу као нешто што је општеприхваћено у Цркви. Неки се не слажу да је то било свуда истоветно... . Многи људи мисле да промене долазе споља, а уствари све долази изнутра. Црква хришћанска је на томе непрекидно инсистирала и то је непрекидно исповедала. Светитељ је човек који једино може да изврши праву промену у овом палом свету. Велики пост је период откривања смисла живота и његове судбине. Уздржавајући се од хране ми откривамо колико нам је она дар од Бога када је поново узимамо после поста. Уздржавајући чула и површне односе, ми проналазимо опет Онога којег смо тражили и са којим смо изгубили однос још у Рају, проналазимо живога Бога”.

Тема следећег предавања у недељу Светог Григорија Палама јесте “Чекам спасење Твоје Господе, и заповести Твоје извршујем” које ће одржати отац Иван Антонијевић.

ђакон Александар Ђорђевић