ПРОСЛАВА СЛАВЕ ХОРА СВЕТИ ЂАКОН АВАКУМ ПРИ ХРАМУ СВЕТОГ ВЕЛИКОМУЧЕНИКА ГЕОРГИЈА У ШУМАРИЦАМА

ПРОСЛАВА СЛАВЕ ХОРА СВЕТИ ЂАКОН АВАКУМ ПРИ ХРАМУ СВЕТОГ ВЕЛИКОМУЧЕНИКА ГЕОРГИЈА У ШУМАРИЦАМА

Дана 30./17. децембра 2022/ године, када наша Света Саборна и Апостолска Црква прославља Светог ђакона Авакума и игумана Пајсија, наш хор при храму Светог великомученика и победоносца Георгија у Шумарицама, прославио је своју хорску славу.

Овом приликом је у вечерњим часовима славље отпочело служењем молебног канона овом светом мученику, који је служио протојереј Срђан П. Тешиш у молитвеном присуству драгих гостију из архијерејског намесноштва рачанског високопречасног протојереј-ставрофора Видоја Рајића, старешине храма Свете преподобне мати Параскеве у Лапову и ђакона при овом храму у Лапову Марка Арсенића, који су улепшали наше сабрање појањем.

На молбанске прозбе одговарали су чланови хора "Свети ђакон Авакум" предвођени својом протиницом Милицом Тешиш, хоровођом.

Након одслуженог молебана освећена су славска знамења која је ове године припремила и у славу Бога Живога и Светог ђакона Авакума, а у име свих чланова хора принела чланица хора Ружица

Колач за следећу годину је преузела чланица хора Тијана Анђелковић.

У својој беседи прота Срђан се обратио сабраном народу, захваливши се гостима на доласку и указаној љубави, а члановима хора поручио да је име хора дубокозначно за њихово узрастање и васпитање у Христу. Да треба да се угледају на светог ђакона Авакума, те да својим животима сведоче Христа на свакоме месту, да не постоји ништа важније од тога. Увек треба да имамо уму речи светога када му се мајка обратила и наговарала га да се одрекне Христа, те је он њој узвратио речима "Мила мајко на млеку ти хвала, ал' не хвала на савету твоме, Срб је Христов, радује се смрти. Нема лепше вере од хришћанске".

Након молебана присутни су помазани светим јелејем, а сабрање је настављено трпезом љубави уз молитвене разговоре са часним оцима, нашим данашњим гостима.