СВЕЧАНО ОБЕЛЕЖЕНА ХРАМОВНА СЛАВА У ГЛАВИНЦИМА

СВЕЧАНО ОБЕЛЕЖЕНА ХРАМОВНА СЛАВА У ГЛАВИНЦИМА

У недељу 25. по Духовима на дан прославе Ваведења Пресвете Богородице, 21. новембра/4. децембра 2022. године, црква у Главинцима код Јагодине обележила је своју славу.

Литургијом је началствовао јереј Милош Јелић, старешина цркве, уз саслужење умировљеног јагодинског пароха, протојереја-ставрофора Славка Јоцића.

За певницом и у олтару помагали су вероучитељи и појци јагодински.

Велики број становника овог места окупио се на дан посвећен Богомајци у својој светињи да принесе дарове на уздарје своме Богу и да се Њиме причести. Отац Милош је у проповеди подсетио верне на значај и улогу Пресвете Богородице у делу спасења човека и света од греха, смрти и нечастивог. У склопу Свете литургије пререзан је славски колач који је ове године усрдно припремио г. Видан Петровић са супругом Славицом. Након литургије сви верни су у литијском ходу отишли на место поштовања нарочито значајно за Главинце. То је оближње место у брду где се врши молитва и благосиљање народа и природе. Онда по обичају верни, а првенствено деца, појединачно у колони пролазе испод лука и благо силазе у поток при чему се сви симболично гараве са мало гарежи, а одмах затим излазе, те се деца дарују даровима. Ово се врши у сећање на догађај када су због заразне болести неконтролисано деца умирала и приликом чега су преживела само она која су се на овај начин провукла крозр рупу на обали потока и нагаравила.

На богатом послужењу припремљеном на овом месту, окрепили су се сви присутни уз радост и задовољство што су узнели молитве Творцу и Владарки Богородици, уз веру да ће свима бити на окрепљење и на спасење.

вероучитељ Угљеша Урошевић