ПРЕДСТАВЉЕНА МОНОГРАФИЈА О КНЕЗУ МИЛОШУ ОБРЕНОВИЋУ

ПРЕДСТАВЉЕНА МОНОГРАФИЈА О КНЕЗУ МИЛОШУ ОБРЕНОВИЋУ

У сарадњи Универзитета у Крагујевцу и Епархије шумадијске, у Свечаној сали Универзитета, 17. октобра 2022, пред бројном публиком, представљена је монографија “Кнез Милош Обреновић – државотворни владар”, проф. др Радоша Љушића.

Монографија “Кнез Милош Обреновић – државотворни владар”, проф. др Радоша Љушића, капитално је дело које обрађује живот једног од најзначајнијих владара новије српске историје, кроз који се прелама судбина српског народа и српске државе тога доба. Објављена је прошле године у издању издавачке куће “Православна реч” из Новог Сада и награђена је Наградом града Београда за друштвене и хуманистичке науке, 2021. године.

Поздравну реч на промоцији дали су, у име организатора, Његово преосвештенство епископ шумадијски господин Јован, као и ректор Универзитета у Крагујевцу, проф. др Ненад Филиповић.

Владика Јован је надахнуто говорио о помањкању историјског памћења, као судбинској карактеристици нашег народа, као и значају бављења историјским темама, нарочито у данашње време када опада интересовање за писаном речју. Проф. др Ненад Филиповић истакао је значај бављења историјским темама у нашем универзитетском контексту, у којем се још увек институционално не проучава историјска наука и изразио задовољство што се на Универзитету промовише књига која обрађује једну од најзначајнијих личности завичајне историографије.

У име издавача, публику је поздравио Зоран Гутовић, уредник “Православне речи”, представивши политику ове издавачке куће која је усмерена на објављивање сабраних дела најзначајнијих српских историчара (до сада су објављена сабрана дела академика Василија Крестића, академика Милорада Екмечића).

О садржају књиге говорили су: др Сузана Рајић, редовни професор на Одељењу за историју Филозофског факултета у Београду и јереј Владан Костадиновић, проф. историје Српске цркве у Богословији “Свети Јован Златоусти”. Они су, на основу историјске грађе, али и на основу анегдота и тумачења усменог предања истакли да је кнез Милош био јединствена личност у српској историји, како по начину владања, тако и по својим изванредним дипломатским вештинама, али и још увек присутним контроверзама о њему које постоје у националној историографији.

Проф. др Радош Љушић је, уз помоћ илустрација преузетих из књиге, изнео неке занимљиве, а јавности непознате детаље из живота кнеза Милоша и указао на значај будућег проучавања династије Обреновића, с обзиром на то да постоји обиље још неистражене архивске грађе о овом и другим периодима српске историје.

Извор: Универзитет у Крагујевцу