НЕЗАБОРАВНО ПУТОВАЊЕ ЧЛАНОВА ХОРА СВЕТОГ ЂАКОНА АВАКУМА ИЗ ШУМАРИЦА СВЕТИЊАМА ТЕМИШВАРА

НЕЗАБОРАВНО ПУТОВАЊЕ ЧЛАНОВА ХОРА СВЕТОГ ЂАКОНА АВАКУМА ИЗ ШУМАРИЦА СВЕТИЊАМА ТЕМИШВАРА

Благословом Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Господина Г. Јована, почетком октобра 2022. године, чланови хора Свети ђакон Авакум посетили су светиње Темишвара.

Хор је на овај пут ишао у пратњи вође хора Милице Тешић, оца Срђана Тешића, игуманије Анастасије и сестре Јелисавете из манастира Дивостина.

У преподневним часовима стигли смо у Темишвар. Дошли смо на Трг слободе где је смештен духовни и културни живот Срба у Темишвару. Ту се налази Српска саборна црква Вазнесења Господњег, која је уједно и престона црква Темишварске епархије. У саборној цркви наш хор са својом пратњом срдачно су дочекали по благослову надлежног Епископа Господина Г. Лукијана, протођакон Миодраг Јовановић, протонамесник Зоран Мајкић, протојереj-ставрофор Маринко Марков, протојереј Јоца Несторовић и архимандрит Јустин Стојановић који су показали своју нескривену љубав према свом народу у матичној луци, Србији. Како би узвратили љубав и захвалност, чланови хора отпевали су тропар св. великомученику Георгију. Поред српства, за Темишварску епархију везује нас и то што се преосвештени Г. Лукијан, епископ будимски и администратор Епархије Темишварске, замонашио у манастиру Дивостину.

У саборној цркви су Темишварски свештеници одржали кратко предавање о историји српског народа на овом простору. Томе какав положај Срби уживају у Темишвару, говори чињеница да се у поседству Срба (српске православне цркве) налази најлепша зграда у Темишвару, а то је владичански двор. Владичански двор представља велику српску ризницу где се чува један део српске историје. Ту се чувају црквене књиге старе и до пет векова, портрети знаменитих Срба, бројни списи, али што је најважније, ту се чува духовност српског народа у Румунији. Наш хор је обишао владичански двор и научио много о нашем народу са овог простора. Након тога уследио је обилазак града. Кренувши са Трга слободе, где се и налази српска саборна црква, дошли смо на Трг уједињења. Затим смо посетили румунску саборну цркву у Темишвару, као и неколико паркова по којима је овај град препознатљив.

Уследила је пауза за ручак где је хор са својом пратњом одведен у српски ресторан “Карађорђе”. Након јела и дружења обилазак је настављен све до цркве св. великомученика Георгија у пределу града званом “Фабрика”. На путу до цркве посетили смо једну од најстаријих катедрала на овом простору. У цркви св. великомученика Георгија дочекани смо од стране свештеника овога храма протојереја Благоја Чоботина,а након што смо саслушали кратко предавање о храму као и о повезаности и љубави према свом народу, великодушно смо позвани да посетимо дом свештеника Зорана Мајкића и његове породице. Ту се уједно и налази мали музеј где су смештене бројне иконе, списи и предмети од непроцењивог значаја. Након ове топле добродошлице, наш хор је провео своје последње сате шетајући пространим улицама Темишвара.

У повратку ка Крагујевцу направљена је пауза у Вршцу где смо посетили своје искрене пријатеље, протојереја Радомира Сандића и његову породицу у цркви Успења Пресвете Богородице. То је била наша друга посета Вршцу, а прва је била целодневна посета, организована пре нешто више од годину дана. Након ове посете наставили смо пут Крагујевца, до цркве светог великомученика Георгија, одакле смо и започели ово путовање.

За чланове нашег хора ово је било незаборавно искуство због бројних успомена које ће понети са собом и због много љубави и пажње којом су оне испуњене.

Љубав, праштање и веровање, једино нас може спасити и сачувати у будућим временима. Православље је кроз векове чувало и сачувало Србе не дозволивши да се асимилују са туђим народима, а бранећи се мачем, пером и кистом српски је народ сачувао свој идентитет и у најтежим временима.

Анђела Јовановић,ученица четвртог разреда Прве крагујевачке гимназије