СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ЗАЈЕДНИЦИ “ЗЕМЉА ЖИВИХ” У БРАЈКОВЦУ

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ЗАЈЕДНИЦИ “ЗЕМЉА ЖИВИХ” У БРАЈКОВЦУ

У петак, 15. јула 2022. године, када Црква Божија прославља Полагање часне ризе Пресвете Богородице, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски г. Јован, уз саслуживање Епископа ваљевског г. Исихија, служио је свету архијерејску Литургију у порти брвнаре посвећене Светом великомученику Георгију у Брајковцу поводом славе заједнице за рехабилитацију и ресоцијализацију оболелих од болести зависности “Земља живих”.

Епископима су саслуживали: наречени викарни Епископ липљањски г. Доситеј (Радивојевић) Хиландарац, наречени викарни Епископ топлички г. Петар (Богдановић), јеромонах Харитон из манастира Ковиља, протонамесник Филип Јаковљевић, протојереј-ставрофор Бранко Ћурчин, протојереј-ставрофор Златко Димитријевић, протојереј-старофор Марко Митић, јереј Лазар Мајсторовић, јереј Дејан Трипковић, протојереј-ставрофор Војислав Одавић, протонамесник Стефан Франовић, протојереј Родољуб Војиновић, као и јерођакон Василије (Старовлах) и ђакони проф. др Драган Каран, Момчило Димитријевић, Никола Урошевић и Александар Артуков.

Благољепију сабрања допринело је појање “Србских православних појаца” из Београдаа.

Надахнуто је беседио Владика Јован окупљенима, међу којима је било доста биших штићеника заједнице, о значају данашњег празника као и о помоћи и заштити коју је Пресвета Богородица кроз векове пружала свима, па и данас, онима који јој молитвено припадају: “Над ризом Пресвете Богородице дешавала су се многа чудесна исцелења. Зато је са радошћу и данас прослављамо. Богородица је мост којим је Господ дошао на овај свет и мост којим се ми уздижемо на небо. Она је увек са нама да нас штити, чува и помогне да будемо бољи људи. Када човек смести Бога у своје срце, његово срце бива испуњено. Срце човеково је најомиљенији дом Божији. Зато Бога треба прво да потражимо у свом срцу. Смирење је Пресвету Богородицу учинило Богородицом. Она је мајка Бога и мајка свега света. Од свега доброг - она је најбоља, од свега светог – она је најсветија, од свега чистог – она је најчистија. Она је најсавршенији образац свега најбољег. Нико не долази Богу сем преко Пресвете Богородице. Она је наша заступница и посредница пред Господом”. Нарочито се преосвећени Владика осврнуо на значај Богородичиног јеванђеља садржаног у поруци присутнима на свадби у Кани Галилејској: “Што год вам каже, учините” (Јн. 2, 5). Овим речима Мајка Божија позива на послушање њеном сину. Пресвета Богородица је схватила своју дужност у овоме свету, да за Бога живи и да њему, као извору Живота, приводи и друге људе. То она и данас чини, приводећи верне Господу и учећи их да чине оно што је Господ рекао.

Беседа Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског г. Јована

На крају Литургије вернима се обратио и Епископ ваљевски г. Исихије, захваливши се Владики шумадијском г. Јовану на позиву и изразивши велику радост због учешћа у данашњем слављу, захваливши се свима који се на било који начин брину о заједници у Брајковцу и помажу њен рад.

Беседа Његовог Преосвештенства Епископа ваљевског г. Исихија

По ломљењу славског колача уследила је Трпеза Љубави коју су за присутне припремили штићеници заједнице са својим старешином протојерејем-ставрофором Александром Новаковићем.