ОСВЕЋЕЊЕ ЗВОНА ХРАМA У БЛАЗНАВИ

ОСВЕЋЕЊЕ ЗВОНА ХРАМA У БЛАЗНАВИ

У уторак трећег дана празника Свете Педесетнице 14. јуна 2022. године, у послеподневним часовима Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован посетио је Храм посвећен Светој Тројици у селу Блазнави.

Том приликом Владика Јован осветио је црквено звоно и пресекао славски колач. Епископа је дочекао велики број верног народа са свештенством опленачког намесништва.

Након освећења владика Јован је у беседи поучио окупљени народ: “Дух Свети је тај који нас оживотворава, Дух је тај који је Христа Васкрсао, Дух је тај који води и руководи Црквом Христовом, зато је Црква непогрешива. Ми људи у Цркви јесмо грешни, али је Црква непогрешива. Ми зато јесмо у Цркви као у духовној болници где се лечимо од својих грехова, од своје гордости, од сујете и саможивости. Црква од таквог човека чини да постане свет човек, само ако је човек у Цркви, ако живи Црквом и ако слуша Цркву. Овај ваш храм посвећен је Животворној и Нераздељивој Тројици, Богу Оцу, Богу Сину и Богу Духу Светоме. Молимо се Светој Тројици да нас одржи у вери православној, да нас одржи у Цркви Христовој, да нас одржи као људе Божије, јер само човек у Цркви спознаје себе какав је и само човек Црквом може да спозна и да сазна како је то лепо и достојанствено бити човек”, између осталог рекао је владика Јован.

Беседа Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског г. Јована

Домаћин славе ове години био је господин Мирко Шевић са породицом, а приложник црквеног звона господин Радослав Цветковић.

Свечаним ручком који је организован у ресторану “Милошев конак” настављена је прослава храмовне славе.

ђакон Стеван Илић