НАГРАДНА ЕКСКУРЗИЈА ЗА УЧЕНИКЕ ЈАГОДИНСКИХ СРЕДЊИХ ШКОЛА

НАГРАДНА ЕКСКУРЗИЈА ЗА УЧЕНИКЕ ЈАГОДИНСКИХ СРЕДЊИХ ШКОЛА

Са благословом Његовог Преосвештенства епископа шумадијског Господина Јована у овој школској 2021/22. години је по други пут расписан Светосавски ликовни конкурс Љубодраг Јанковић Јале за ученике јагодинских Средњих школа, под покровитељством фондације Михаиловић – Феникс, а у сарадњи са Канцеларијом за Верску наставу Архијерејског намесништва Беличког.

Циљ овог конкурса је да подстакне јагодинске средњошколце да усавршавају своје, од Бога дароване, таленте. У том смислу, награде би требало да мотивишу ученике да својим даровима служе Богу и свом народу. Три првонаграђена ученика су добила новчане награде, а сви ученици који су ушли у ужи избор (укључујући и првонаграђене) добили су похвалнице, монографију Љубодраг Јанковић Јале и наградну екскурзију у Нови Сад.

Светосавским бдењем у храму Светих апостола Петра и Павла у Јагодини, 26. јануара 2022. године, началствовао је Његово Преосвештенство епископ шумадијски Господин Јован. Том приликом преосвећени владика је ученицима доделио награде.

Наградна екскурзија за ученике и њихове професоре Верске наставе и Ликовне уметности уприличена је у уторак 17. маја. Тог дана, у раним јутарњим сатима, на пут за Нови Сад су пошли ученици ЕТШ Никола Тесла: Ана Милосављевић, Димитрије Скопљак, Јелена Отић, Софија Стевановић и Јована Јовановић, њихова професорка Ликовне Уметности Јасмина Шумар, професорка Српског језика и Књижевности Бојана Весковић, господин Мирослав Ђорђевић, представник фондације Михаиловић – Феникс и члан Црквеног одбора при храму Светих архангела Михаила и Гаврила у Јагодини, вероучитељи: јереј Младен Алексић, јереј Милош Ћирић и Бојан Тодоровић.

У Новом Саду је све путнике дочекао господин Мића Михаиловић, власник фондације Михаиловић – Феникс, а затим је уследио обилазак Саборне цркве Светог великомученика Георгија у Новом Саду, Галерије Матице српске и Легата Павла Бељанског. Том приликом ученици су допунили своје познавање ликовне уметности код Срба од XV до XX века.

Након обиласка ових значајних места за нашу Цркву и народ, уследио је свечани ручак за све учеснике екскурзије. Том приликом су сабрани сви утисци са екскурзије. На све учеснике ово путовање је оставило позитиван утисак, а планирано је, ако Бог да, да наградни конкурс буде расписан и у наредним школским годинама.

Јереј Милош Ћирић