ХРАМ СВЕТОГ ВЕЛИКОМУЧЕНИКА И ПОБЕДОНОСЦА ГЕОРГИЈА У ШУМАРИЦАМА ПРОСЛАВИО СВОГ ЗАШТИТНИКА

ХРАМ СВЕТОГ ВЕЛИКОМУЧЕНИКА И ПОБЕДОНОСЦА ГЕОРГИЈА У ШУМАРИЦАМА ПРОСЛАВИО СВОГ ЗАШТИТНИКА

У навечерје храмовне славе у четвртак друге недеље по Пасхи 05. маја 2022. године верни народ се сабрао у храму Светог Георгија у Шумарицама да прослави свог небеског покровитеља, заштитника и неуморног молитвеника пред Васкрслим Господом.

Празнично вечерње служио је протојереј Срђан П. Тешић. Након одслуженог вечерњег сабранима се обратио прота Срђан који је верне подсетио на пример трпљења Светог Георгија, који је зарад својих мука и страдања добио епитет "великомученика". Не жалећи свој земаљски живот задобио је вечни, непролазни и постао је пример на који би ми требало да се угледамо.

На сам празник Светог Георгија, у петак друге недеље по Пасхи, у истом духу настављена је прослава храмовне славе.

Верни народ од раног јутра испунио је храм и порту чекајући у реду да се поклони делу моштију Светог Георгија.

Светом Литургијом началствовао је протојереј Срђан П. Тешић.

Певницу је предводио богослов Тадија Марковић, праћен члановима хора "Свети ђакон Авакум". Литургијско сабрање својим присуством увеличала је високопреподобна игуманија манастира Дивостина мати Анастасија са сестром монахињом Јелисаветом. Молитвено учешће узели су и најмлађи парохијани предвођени својом васпитачицом Александром Лазовић. По прочитаном јеванђелском зачалу сабранима се обратио прота Срђан, који је сабране подсетио на живот и страдања Светог Георгија. Истакао је да и после толико минулих векова спомен на овог Божијег угодника не бледи, већ напротив повест о њему се шири међу народима широм земаљског шара од краја до краја васељене побуђујући многе.

На позив свештеника "са страхом Божијим и љубављу приступите" Светој Чаши приступило је доста верника. По заамвоној молитви уследио је опход око храма, а потом освећење славког жита и колача које је ове године у име заједнице принела благочестива породица Недељковић, на челу са домаћином дома господином Иваном Недељковићем и госпођом Слађаном Недељковић и њиховом децом Исидором и Петром. Колач за идућу годину преузео је Немања Недовић и Гордана Сортировић.

Трудом и љубављу данашњих колачара породице Недељковић у порти храма приређена је трпеза љубави.

Александар Д. Радовановић, чтец