ВАСКРСЕЊЕ ХРИСТОВО У ПРВОПРЕСТОЛНОМ ГРАДУ КРАГУЈЕВЦУ

ВАСКРСЕЊЕ ХРИСТОВО У ПРВОПРЕСТОЛНОМ ГРАДУ КРАГУЈЕВЦУ

Васкрсење Христово је Празник над празницима зато што најдубље одређује живот Цркве. И не само овај дан, већ свака Недеља у години као Дан Васкрсења, сабира верне у Цркви, у спасавајућу заједницу Трпезе Господње.

У Саборном храму у Крагујевцу у поноћ, уз појање васкршње стихире: “Воскресеније Твоје Христе Спасе...” уз упаљене свеће, отпочело је свечано Васкршње јутрење са литијом. По повратку у храм, настављено је Васкршње јутрење, радосним песмопојем васкршњег канона: “Васкрсења је дан, просветимо се људи...”.

По завршеном јутрењу, уз речи Васкршњег тропара: “Христос Васкрсе из мртвих, смрћу смрт уништи и онима који су у гробовима живот дарова”, почела је Света Архијерејска Литургија, коју је служио Његово Пресовештенство Епископ шумадијски Господин Јован уз саслужење ректора богословије „Светог Јована Златоустог“ протојереја-ставрофора др Зорана Крстића, архијерејског намесника крагујевачког протојереја-ставрофора мр. Рајка Стефановића као и братства Саборног храма. Васкрсење Христово је победа над смрћу, победа над грехом, победа над ђаволом, то је пролеће за душу људску. Једна васкршња песма дивно каже: “Данас Христос као сунце засја из гроба, данас грану пролеће у душама нашим”. Васкрсење је празник радости, наде, и живота.

Свечаној васкршњој Литургији присутвовао је велики број верника, као и Градоначалник Крагујевца господин Никола Дашић, председник Скупштине града Крагујевца господин Мирослав Петрашиновић, заменик началника полиције господин Радивоје Дашић. Васкршњу посланицу Његове Светости Патријарха српског Господина Порфирија, прочитао је јереј Слободан Савић.

Васкршња посланица Српске Православне Цркве о Васкрсу 2022. године

После завршене Литургије, Владика Јован осветио је васкршња јаја, која су подељена верном народу.

У двору Епископа шумадијског свештенство града Крагујевца и гости упутили су честитке Епископу Јовану уз радосни васкршњи поздрав:

Христос Васкрсе, Ваистину Васкрсе!