ПРОЈЕКЦИЈА ФИЛМА О СТАРЦУ ЈОСИФУ ИСИХАСТИ НА 10. РАЗГОВОРИМА О ВЕРИ У МЛАДЕНОВЦУ

ПРОЈЕКЦИЈА ФИЛМА О СТАРЦУ ЈОСИФУ ИСИХАСТИ НА 10. РАЗГОВОРИМА О ВЕРИ У МЛАДЕНОВЦУ

У понедељак, 18. априла 2022. године, са благословом Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Г. Јована, одржани су десети по реду разговори о вери – Упознајмо православље. По утврђеном програму рада предвиђене су пројекције филмова у складу са темом. Наши верници су имали прилику вечерас да погледају изузетан документарни филм „Старац Јосиф Исихаста“.

Живот и богата духовна заоставштина коју је оставио овај велики Светогорски пустињак представљени су у филму. Снимање документарца одвијало се на Атосу, у његовом родном граду и на местима са којима је био повезан. Документарни филм описује његове аскетске борбе у најзапуштенијим деловима Атоса. Његов живот драматизовао је са великом прецизношћу и детаљима холивудски глумац Џонатан Џексон (награђен са пет Еми награда). Ово је први пут да један објектив бележи скривени подвижнички живот монаха на Атосу. Филм садржи сцене из старчевог детињства на острву Парос, селидбе у Атину и његове тамошње активности и на крају живот на Атосу. Вредно је напоменути да је овај документарни филм помогао многим људима да схвате живот светог старца који је надахњивао монахе и људе подвигом, послушношћу и молитвом, а манастир Ватопед одговоран је за продукцију, сценарио и монтажу.

Након пројекције присутне је поздравио јереј Марко Јефтић, изразивши захвалност свима који су се поново у великом броју одазвали позиву. Он је у свом слову упознао присутне са најважнијим деловима везаним за непознате термине и делове филма, као и са особеностима Страсне седмице. Развила се жива дискусија у вези са филмом, али и недељом уочи Васкрса.

Одзив и учешће верника сведочи да истрајна, квалитетна и аутентична мисионарска активност даје многоструке плодове.

јереј Марко Јефтић