ИСПОВЕСТ СВЕШТЕНСТВА АРХИЈЕРЕЈСКОГ НАМЕСНИШТВА МЛАДЕНОВАЧКОГ

ИСПОВЕСТ СВЕШТЕНСТВА АРХИЈЕРЕЈСКОГ НАМЕСНИШТВА МЛАДЕНОВАЧКОГДана 23. априла 2021. године, у петак Цветне недеље Васкршњег поста, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован служио је Литургију пређеосвећених Дарова у храму Успења Пресвете Богородице у Младеновцу.

Светој Литургији је претходила исповест свештенства Архијерејског намесништва младеновачког, а исповедник је био јеромонах Доситеј Хиландарац, игуман манастира Ћелије Колубарске. Епископу су на Литургији саслуживали: јеромонах Доситеј Хиландарац, протојереј-ставрофор Драгољуб Ракић, јеромонах Серафим (Ракановић), протојереј-ставрофор Жељко Ивковић, протођакон Иван Гашић, јерођакон Онуфрије (Савић) и ђакон Саша Костадиновић.

У својој беседи Епископ Јован се обратио присутном народу и подсетио их да смо данас завршили Свету четрдесетницу. Владика је говорио о истинској вери у Цркви, наспрам лажних, сурогатних, бесплодних веровања. “На Лазареву суботу завршава Велики четрдесетодневни пост након чега долази Страсна седмица. Долази недеља страдања Господа Исуса Христа, у којој је Он из превелике љубави према нама људима принео Себе на жртву. И ако је човек окренуо леђа Богу, Бог није окренуо леђа човеку, већ надгледајући Он се моли и жртвује за децу своју”, истакао је наш Архијереј. Епископ је подсетио верни народ Младеновца да је важно појачати све аспекте поста у Страдалној седмици, не само исхрану, већ и добра дела, мисли и речи. “Нечисто срце је извор многих прегрешења. Човек нечистог срце све друге види као лоше, непоштене, непобожне, а само себе као јединог исправног. Када је потребно другога осудити не штедимо ни речи, ни аргументе, нити доказе против ближњег. Када оправдавамо себе, онда не видимо никакву кривицу. Морамо се молити Богу да нам да снаге да не осуђујемо друге и да не откривамо туђе грехове. Нека нам недеља која је пред нама буде на умножење молитава, љубави, добрих дела и неосуђивања. Нека нам последњи дани овог поста пре славног Васкрсења буду на сагледавање, исповедање и покајање због сопствених грехова”, рекао је наш Владика. Беседа је закључена речима да се молимо Богу да будемо међу онима који су на Цвети радосно дочекали Господа, а не да будемо са онима који су кроз пет дана викали: “Распни га, распни!”.

Беседа Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Г. Јована

Након причешћа Епископа и свештеника многобројни верници Младеновца су приступили Светој чаши.

У парохијском дому храма Успења Пресвете Богoродице у Младеновцу парох ковачевачки јереј Иван Ненадовић прочитао је реферат на тему “Хришћани сведоци силе Христове”, након чега је уследила вишечасовна плодна дискусија. Тема је подстакла учеснике на озбиљно промишљање о задатој теми и била је врло инспиративна за коментарисање и постављање питања. На крају се приступило трпези љубави коју је припремило братство младеновачког Храма.

јереј Марко Јефтић