ХРИСТОВО РОЂЕЊЕ ПРОСЛАВЉЕНО У САБОРНОЈ ЦРКВИ У КРАГУЈЕВЦУ

ХРИСТОВО РОЂЕЊЕ ПРОСЛАВЉЕНО У САБОРНОЈ ЦРКВИ У КРАГУЈЕВЦУРођење Твоје, Христе, Боже наш, обасја свет светлошћу разума.
(почетак Божићњег тропара гл.4.)

Божићни тропар почиње стихом ”Рођење Твоје, Христе Боже наш, обасја свет светлошћу разума”. Отац Александар Шмеман ове речи тумачи на следећи начин: Рођење Христово омогућава просвећење разума јер је обасјало свет светлошћу. И људски разум, пре или касније, окренуће се извору разума и светлости, окренуће се Богу који је дошао у свет ради човековог спасења. Нема веће радости у историји, под сунцем и над сунцем, за православне хришћане, од испуњења благовештенских речи Богородици, од јеванђеља неба земљи са доласком Богочовека Исуса Христа, тј. о доласку Исуса Христа међу нас, Његовом оваплоћењу. Тај долазак је поздрављен миром и радошћу, речима: “Слава на висини Богу и на земљи мир, међу људима добра воља.”

Ове анђелске речи су управо и најважнија Божићна порука целом човечанству. Речи Божићњег тропара означили су почетак Литургијске радости и славља, рођења у телу Господа нашег Исуса Христа. “Рођење Твоје Христе Боже наш, засија свету светлост разума, и у њему се они који звездама служаху од звезде научише да се клањају Теби, Сунцу Правде, и да познају Тебе, Исток с висине. Господе, слава Теби.” Христос, Сунце Правде, долази нам из Царства Божијег, са тих Божанских Небеса, да нас посети, да постане светован као и сви они који су од света, те да би сјединио Своју Божанску природу са нашом, људском природом.

Свечану Божићну Литургију служио је Његово Преосвештенство Епископ шумадијски и администратор Архиепископије београдско-карловачке Господин Јован, уз саслужење братства Саборног храма: протојереја ставрофора др Зорана Крстића и Зарија Божовића, протојереја Дејана Лукића, протонамесника Душана Мучибабића, јереја Рашка Стјепановића, Слободана Савића, Дејана Марковића и Драгише Богичевића, те протођакона Ивана Гашића и Небојише Јаковљевића, ђакона Саше Павловића и јерођакона Јована (Прокина) и Василија (Старовлаха).

Литургијском благољепију је допринео и хор Саборне цркве вођен диригентском палицом протојереја Драгослава Милована.

Божићну посланицу Светог Архијерејског Синода и свих архијереја Српске Православне Цркве, упућену свештенству, монаштву и свима синовима и кћерима наше свете Цркве, прочитао је протонамесник Душан Мучибабић, сабрат Светоуспењског храма у Крагујевцу.

Свом верном народу желимо срећан Божић, желимо мир Божији и људски, мир Богочовечански, мир небоземни. Благословено свима и наступајуће ново Лето доброте Господње, које нека свима буде лето мира, слободе, здравља и време добре воље.

ХРИСТОС СЕ РОДИ! ВАИСТИНУ СЕ РОДИ!

Јереј Дејан Марковић