БАДИЊИ ДАН У ПРЕСТОНОМ ГРАДУ КРАГУЈЕВЦУ

БАДИЊИ ДАН У ПРЕСТОНОМ ГРАДУ КРАГУЈЕВЦУ

“Христос се рађа, славите!
Христос са небеса, у сусрет му изађите!
Христос на земљи, узносите се!”
(катавасија Рођења Христовог)

Ево, већ неколико недеља одјекује у цркви ова вест, чија радост и новост никада неће пресушити. И, наравно, сав смисао припреме за празник Рођења Христовог, која почиње четрдесет дана пре самог празника, састоји се у томе да можемо очистити, просветлити наше срце, наш ум, чинећи их поново стаништем нечег најрадоснијег од свега оног што је човеку дато да сазна. Јављам вам радост велику (Лк 2, 10) – овим речима анђела пастирима који су чували стадо у божићној ноћи почиње Јеванђеље, почиње хришћанство. И за човека је можда најтеже од свега да схвати, да појми управо то да радост која није ни налик на било коју овоземаљску радост представља саму суштину хришћанства. (о.Александар Шмеман). Управо ова радост о којој говори отац Александар Шмеман, већ Бадњег дана, обузима сваку хришћанску душу, јер схватамо да смо на самом прагу празника из кога извиру сви празници, празника Рођења Христовог.

У среду 6. јануара, на Бадњи дан, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски и администратор Архиепископије београдско- карловачке Господин Јован служио је Свету архијерејску Литургију Св. Василија Великог у Саборној крагујевачкој цркви. Његовом Преосвештенству саслуживало је братство Саборног храма: протојереји ставрофори др Зоран Крстић и Зарије Божовић, протојереј Срећко Зечевић, протонамесник Душан Мучибабић, те протођакон Иван Гашић, ђакон Саша Павловић и јерођакон Василије (Старовлах).

Сабрани око Трпезе Господње, а на позив ђакона: “Са страхом Божијим и вером приступите“, верници су приступили Светој Чаши примајући Лек бесмртности и живота вечнога.

На Бадње вече, свештенство престоног града Крагујевца, окупило се код владичанског двора, како би, као што су некада мудраци кренули у сусрет Богомладенцу Христу, и они кренули у сусрет своме Епископу и благовестили му рађање Предвечног Логоса Божијег, Онога пред ким трепти цела васељена. Епископ је традиционално заједно са свештенством унео бадњак у Епископски двор.

Након уношења бадњака и поуке о значају празника Телесног рођења Господа Исуса Христа, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован је заједно са свештенством Саборног храма служио празнично бденије. Кишно време и неповољна епидемиолошка ситуација су ове године учинили да Порта Саборног храма не буде преплављена верним народом као што је то бивало ранијих година. Но, ове године црква је имала посебну радост и част, да са Епископом, свештенством и верним народом поделе ову духовну радост и новоизабрани Градоначелники Крагујевца Г-дином Никола Дашић, председник Скупштине Града Крагујевца Мирослав Петрашиновић, као и командир Полицијске Управе за Град Крагујевац Г-дин Радивоје Дашић. После завршеног бденија Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован, и са горе поменутим градским представницима испред Саборног храма принели су бадњак на ватру, Владика Јован је премазао бадњак медом и залио вином и уз појање тропара празника “Рождество твоје Христе Боже наш“, свима пожелео срећно Бадње вече, речима: Мир Божији – Христос се роди! Јер сви ми окупљени око бадњака као једна духовна породица, треба да будемо окупљени око Христа Богомладенца у миру, слози и љубави.

Јереј Дејан Марковић