АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ХРАМУ СВЕТОГ ПАНТЕЛЕЈМОНА У КРАГУЈЕВАЧКОМ НАСЕЉУ СТАНОВО

АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ХРАМУ СВЕТОГ ПАНТЕЛЕЈМОНА У КРАГУЈЕВАЧКОМ НАСЕЉУ СТАНОВОУ уторак, 3. новембра 2020. године, када наша Црква слави Преподобног Илариона, Светог Илариона Меглинског, Светог Висариона Исповедника, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у храму Светог Пантелејмона у крагујевачком насељу Станово.

Епископу су саслуживали:протојереј-ставрофор Синиша Марковић, протојереј Сретко Петковић и ђакон Недељко Дикић.

За певницом су певали протојереј Драгослав Милован, протојереј Горан Ђерковић, господин Страхиња Савковић и господин Душан Баловић.

Чтецирали су господин Марко Гаљак и Василије Савковић.

После прочитаног Јеванђеља, Владика се обратио беседом: “Велику поуку дао нам је браћо и сестре апостол Павле, у овом сада малопре прочитаном апостолу. Видесмо на почетку како Свети апостол Павле каже: “Ко шкрто сеје, шкрто ће и да жање”. Ако са благословом сеје, са благословом ће и да жање. Просто не би требало ништа додати овим речима, само треба се удубити у те речи и завирити у себе, и видети шта то ја сејем? И себе, и шта и како сејем? Да ли то сејем оно, што је Бог нама дао? А то је благодат Божија браћо и сестре. А благодат Божија није ништа друго до Господ наш Исус Христос. Да ли том благодаћу живимо, или се само позивамо на благодат. Да не кажем, Боже опрости да се поштапамо само, као што знамо, у свом животу, и те како злоупотребљавамо дарове које нам је Бог дао. Све то нам данас апостол Павле рече да проверимо себе. Јер заиста браћо сестре, ко је шкрт да даје, шкрто ће и да добије”.

Беседа Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Г. Јована

Даље је Владика рекао да имамо право само што дајемо и колико дајемо од себе,да очекујемо. Ако смо тврда срца, на пример, шта можемо узгајати на камену? У причи Господа о сејачу и семену, оно семе што је пало на камен, није донело ништа. У тврдом каменом срцу не може ништа узрастати и зато треба увек да се сећамо ове приче Христове о сејачу и семену и ове поуке Светог апостола Павла. После Свете Литургије, Владика је поделио благослов верном народу.

Недељко Дикић, ђакон