ПРОСЛАВЉЕНА ХРАМОВНА СЛАВА У СИПИЋУ

ПРОСЛАВЉЕНА ХРАМОВНА СЛАВА У СИПИЋУДело које нама данас сведочи о богочовечанској љубави је Света Архијерејска Литургија и празновање Светих мученика и бесребреника Козме и Дамјана – Врачеви. Светом Архијерејском Литургијом, која је служена у живописном шумадијском селу Сипићу, прослављена је храмовна слава.

Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован је началствовао литургијским сабрањем и евхаријстијском заједницом уз саслужење Архијерејског намесника опленачког и рачанског протојереја-ставрофора Миладина Михаиловића, протојереја Велибора Јовановића, протонамесника Дејана Шишковића, јереја Мирољуба Блажића, јерођакона Јована (Прокина), јерођакона Василија (Старовлаха) и ђакона Стевана Илића.

Лепоти и пуноћи богослужења су допринели “Српски православни појци” из Београда.

У својој беседи Епископ шумадијски Господин Јован поучио је верни народ томе ко су били бесребреници и чудотворци Козма и Дамјан и каква су чуда чинили у народу, и то све бесплатно, одакле и назив бесребреници. Човек је, наставља Владика, непрестано уморан и натоварен од греха, од злобе, од гордости, од зла које му притискају душу. Апостол Павле зато говори: Није вама тесно у нама, него је вама тесно у срцима вашим (2 Кор 6, 12). Затим је Преосвећени Владика подсетио верујући народ да све што је огреховљено, то је и ослабљено, јер грех прво слаби веру, а после душу, а затим и све оно што је узвишено. Наш највећи лекар је Господ Исус Христос, а ко живи Христом, вером у Њега, Бог му даје да чини чуда, јер је у благодати Божијој. На крају своје беседе Владика је нагласио да нас Бог прима у своје наручје ако му прилазимо смирењем и покајањем, испуњавањем Божијих заповести и испуњавањем јевађелских речи: нахранити гладног, напојити жедног, посетити болесника у болници. Такав човек ће, закључио је Владика, на себи применити све врлине хришћанске, све свете Тајне, све оно што је човеку потребно за спасење и да као такви бесребреници нам буду пример у свему.

Беседа Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Г. Јована

Након свете Литургије, уследила је литија око светог храма и освећење славског колача и жита. Евхаријстијско сабрање је настављено у црквеној порти, захваљујући труду и љубави пароха сипићког јереја Ивице Камберовића, Владе Стоимировића и његове породице, који је био данашњи колачар, и верног народа Сипића.

протонамесник Дејан Шишковић