ПАЛАНАЧКИ ГИМНАЗИЈАЛЦИ ФИНАЛИСТИ ТАКМИЧЕЊА У БЕСЕДНИШТВУ “СЛАВОСЛОВ”

ПАЛАНАЧКИ ГИМНАЗИЈАЛЦИ ФИНАЛИСТИ ТАКМИЧЕЊА У БЕСЕДНИШТВУ “СЛАВОСЛОВ”У Саборном храму у Смедереву 14. јуна 2020. године у недељу Свих Светих одржано је финале такмичења у беседништву за ученике средњих школа под називом “Славослов”.

Ово такмичење у беседништву постоји дужи низ година. У њему су се као чланови жирија појављивали угледни епископи, доктори наука, професори, књижевници, глумци, песници, сликари, културни и просветни радници.

Кроз такмичење је прошао велики број беседника из различитих школа и градова у Србији. Поред класичних, војних и спортских гимназија, медицинских, економских, техничких и музичких школа ове године на значају и квалитету беседништва допринели су и ученици из богословија у Крагујевцу, Сремским Карловцима и Београду.

За ову такмичарску годину пријавило се 93 беседника који су представљали 25 школа из Крагујевца, Сремских Карловаца, Београда, Земуна, Гроцке, Параћина, Ћуприје, Смедеревске Паланке и Смедерева.

Традиционално сваке године и ученици верске наставе Паланачке гимназије у Смедеревској Паланци труде се да својом племенитом речју украсе овај сам по себи леп догађај.

Чланови жирија су били:

  • Милинко Милићевић, теолог и мастер ликовних уметности
  • Ружица Милић, теолог и професор философије
  • Дејан Луткић, позоришни и филмски глумац

Међу осам финалиста “Славослова” нашла се ученица четврте године Паланачке гимназије Теодора Јанчић са беседом “О ћутању” и ученик треће године Паланачке гимназије Немања Поповић са беседом о крађи беба “Рођени да нестану”. Жири је похвалио избор и актуелност тема паланачких беседника.

За своју изговорену беседу Немања Поповић је освојио друго место. Такође, награђен је вредним и пригодним поклонима који ће га сигурно подсећати на овај говорнички успех.

На крају организатор “Славослова” је похвалио љубав и пожртвованост свих финалиста који су се упркос бројним обавезама које имају као средњошколци у овом периоду, ипак, одазвали и посејали реч која ће без сумње дати обилати род.

Заиста заслужују све похвале јер су нас својим беседама задивили, одушевили али и учинили да се запитамо какви то јесмо? И то управо на почетку петропавловског поста.

Мирко Савић, вероучитељ