ПОКЛОНИЧКО ПУТОВАЊЕ ВЕРНИКА ЦРКВЕНЕ ОПШТИНЕ АЗАЊСКЕ

ПОКЛОНИЧКО ПУТОВАЊЕ ВЕРНИКА ЦРКВЕНЕ ОПШТИНЕ АЗАЊСКЕСа благословом Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Господина Јована, црквена општина азањска је у суботу, 28. септембра 2019. године, када прослављамо Светог великомученика Никиту и Светога Јосифа Темишварског, организовала поклоничко путовање светињама крушевачке Eпархије.

Након окупљања верника из села Азање, Влашког Дола и Грчца у храму Светих бесребреника и чудотвораца Козме и Дамјана, пред сам полазак на пут одржан је молебан за поклонике, који су са благословом и молитвом кренули на поклоничко путовање и обилазак великих светиња наше свете Цркве. Прво смо посетили наш манастир Каленић, бисер српске средњевековне уметности. Потом смо наставили путовање дивним пределима Левча и стигли до манастира Љубостиње, задужбине кнегиње Милице, у којем је и замонашена и сахрањена. Након поклоњења светињи и месту где почива књегиња Милица, у монаштву Јевгенија, упутили смо се у древни царски град, Крушевац, некадашњу престоницу српске средњевековне државе који је подигао кнез Лазар. У Крушевцу смо посетили Цркву Лазарицу и поклонили се делу моштију Светога великомученика косовског Кнеза Лазара. Даље путовање смо наставили кроз Темнић и дошли до јединог манастира на нашим просторима посвећеног Светом апостолу и јеванђелисти Луки који се налази у селу Бошњане, недалеко од Варварина. Угостио нас је високопреподобни архимандрит Алексеј Богићевић где смо обишли обновљени и недавно освећени храм Светог Луке, у којем смо се поклонили честицама моштију светитеља и мироточивим иконама. Последњи манастир који смо посетили у дану нашег поклоничког путовања био је манастир Својново, недалеко од Параћина, који је посвећен светом Николи. Дочекала нас је игуманија манастира мати Тавита која нас је и угостила и по чијем смо одобрењу имали прилику да видимо и целивамо честицу моштију светога Николе која се чува у овој светињи. Такође смо имали прилику да чујемо и мноштво прича о овој великој светињи, а једна од њих је и о 30 успаваних монаха – великосхимника.

По повратку са путовања у касним вечерњим часовима група поклоника била је и духовно богатија обиласком великих светиња, али исто тако и богатија сазнањем да имамо много културног и историјског наслеђа са којим можемо слободно да се поносимо, будући да су сви ти манастири и места која смо обишли спој наше историје, традиције, културе и духовности.

jереј Дејан Ненадовић, старешина храма