МОНАШЕЊЕ У РУДНИЧКОМ МАНАСТИРУ БЛАГОВЕШТЕЊЕ

МОНАШЕЊЕ У РУДНИЧКОМ МАНАСТИРУ БЛАГОВЕШТЕЊЕ Дана 19. септембра 2019. године, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је свету архијерејску Литургију у манастиру Благовештење, поводом славе параклиса, који је посвећен Чуду Светог Архангела Михаила у Хони (Колоси) у Фригији.

Саслуживали су: протојереј – ставрофор Драгољуб Ракић, протојереј – ставрофор Драгомир Кеџић, протојереј Јован Биберџић, јеромонах Мардарије Јокић, јереји Александар Глишић и Александар Јаћимовић, протођакон Иван Гашић и ђакон Стеван Илић.

Чтецирао је господин Лазар Марјановић, а за певницом су појале монахиње наших манастира.

Верни народ, који се данас сабрао у овој светињи, молитвено је учествовао, не само у Светој Литургији, већ и у монашењу искушенице Јелене Радовић, која се после три године живота у манастиру удостојила да прими монашки чин. При чину монашења, које је извршио епископ Јован, искушеница Јелена добила је монашко име Михаила, по Светом Архангелу Михаилу, коме је ова капела и посвећена.

Након прочитаног одломка из Јеванћеља беседио је владика Јован. Обраћајући се свим сабраним верницима владика је нагласио важност послушности за сваког хришћанина, а поготово за једног монаха, јер од послушности зависи и наше спасење. Наводећи речи Светог Јеванђеља које нам говоре о значају послушности: “Рече Господ својим ученицима: ко вас слуша Мене слуша, ко се вас одриче Мене се одриче, а ко се Мене одриче, одриче се Онога који је Мене послао” (Лк. 10,16), владика је истакао да од ових речи зависи наш живот на земљи, али и наш живот на небу, “јер ко не слуша реч Божију на земљи и не извршује је, не треба да се нада Царству Небеском”.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

На крају Литургије владика је пресекао славски колач и пожелео срећну славу монахињама манастира и срећно монашење новозамонашеној монахињи Михаили.

У манастирском конаку, игуманија манастира монахиња Салафаила, заједно са својим сестринством припремила је свечани ручак, чиме је настављено данашње молитвено сабрање.

ђакон Стеван Илић