ДУХОВСКЕ ЗАДУШНИЦЕ

ДУХОВСКЕ ЗАДУШНИЦЕНа Духовске задушнице 15. јуна 2019. год. у Саборном храму у Крагујевцу, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је заупокојену Литургију, а после Литургије служен је парастос за све упокојене као и парастос Блаженопочившем Епископу шумадијском Сави.

Ове године навршило се 18 година од упокојења блажене успомене Епископа шумадијског Г. Саве (1930-2001).

О Владики Сави, његовој огромној жртви коју је поднео служећи своме роду, говорио је његов наследник Владика Јован. “Циљ нашег живота на земљи јесте да целог себе принесемо Господу. Владика Сава показао је кроз тешку и одговорну епископску службу како се долази до овога циља, имајући увек пред собом лик Живог и Васкрслог Христа”, истакао је Владика Јован.

Ове задушнице служе се уочи Свете Педесетнице - Духова. Тога дана врши се помен свима од века уснулим побожним хришћанима, оцима и браћи. У служби овога дана Црква се моли за све оне који су побожно уснули у пустињи, градовима, на мору, на земљи, на сваком месту; за душе уснулих царева, свештеника, архијереја, монаха и световњака у сваком узрасту, од Адама до данас.

протојереј Срећко Зечевић