ВРБИЦА У ШУМАРИЦАМА

ВРБИЦА У ШУМАРИЦАМАКао и претходних година, у крагујевачком насељу Шумарице је са радошћу дочекан празник Лазареве Суботе – Врбице, дан када наша Света Црква прославља Васкрсење четвородневног Лазара.

На позив свештеника протонамесника Срђана Тешића, поред верног народа, одазвао се велики број деце из основне школе „Јован Поповић“ из Шумарица. Она су се заједно са својим вероучитељем г. Милошем Тодоровићем окупила испред своје школе, одакле је, сада већ традиционално, кренула свечана литија до цркве Светог великомученика Георгија у Шумарицама.

Деца су учествовала у литији носећи иконе и певајући црквене песме, и тиме оправдала зашто се овај празник назива још и дечијим празником.

Доласком до цркве, а пре освећења гранчица врбе, верни народ је направио трократни опход око храма носећи врбове гранчице и звончиће. Након освећења гранчица врбе приступило се кропљењу освештаном водом. Овај догађај је посебно био радостан за децу.

Уследило је послужење за све вернике који су учествовали и присуствовали, а којих је на овај празник из године у годину све више. Послужење је припремљено вредним рукама, уз неизмерну љубав парохијана.

Милош Тодоровић, вероучитељ