СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ХРАМУ СВЕТОГ ПРЕОБРАЖЕЊА ГОСПОДЊЕГ У СМЕДЕРЕВСКОЈ ПАЛАНЦИ

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У СМЕДЕРЕВСКОЈ ПАЛАНЦИУ недељу, 3. фебруара 2019. године, када наша света Црква прославља преподобног Максима и светог мученика Неофита, Његово Преосвештенство Епископ шумадисјки Господин Јован служио је свету архијерејску Литургију у храму Светог Преображења Господњег у Смедеревској Паланци.

Епископу су саслуживали: протојереј-ставрофор Велибор Ранђић, игуман манастира Пиносава Петар (Драгојловић), протојереј Драгиша Савић, протонамесник Драган Милутиновић, протонамесник Слободан Сенић, протонамесник Срђан Ковачевић, јереј Дејан Ненадовић, јереј Саша Миленковић, протођакон Иван Гашић, ђакон Владимир Степановић и многобројни народ, као и деца полазници веронауке.

Свету Литургију су посебно украсили чланови хора “Србски православни појци” и црквени хор Светог Симеона Богопримца из Смедеревске Паланке.

Преосвећени Владика се после прочитаног зачала из Јеванђеља обратио окупљеним верницима богонадахнутом беседом подсетивши верни народ да Бог зна каква је вера у човеку, права или лажна и навео примере жене хананејке као и капетана који моли за здравље свога слуге. Истичу се примери вере у оба случаја где се показује њихова потпуна опредељеност и преданост Богу где и Бог према њиховој вери одговара и диви се томе. Како је нагласио Преосвећени Владика услов за веру је поверење у Господа Исуса Христа. Срце је обиталиште и добра и зла. Срце које верује је широко да прими све и Бога и човека, а у злом нема места ни за кога. Какво је наше срце зависи искључиво од нас, чиме га хранимо и негујемо, добром или злом. На крају је Епископ закључио да човеку, ма какву науку стекао, то не значи ништа ако га не води Христу, Цркви и истини, и да живот у Цркви води ка освећењу и ка Царству Божијем. На крају Литургије се велики број верника причестио светим тајнама. Потом је уследила трпеза љубави коју је припремило братство храма Светог Преображења Господњег.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

Владимир Степановић,ђакон