“БЛАЖЕНСТВА СУ УЧЕЊЕ КАКО ДА СЕ СПАСЕМО”

“БЛАЖЕНСТВА СУ УЧЕЊЕ КАКО ДА СЕ СПАСЕМО”На дан када Црква прославља Светог Атанасија Атонског и Светог Сергија Радоњешког, у среду 18. јула 2018. године, Његово Преосвештентсво Епископ шумадијски Господин Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у храму светог Јоаникија Девичког у Бресници.

Његовом Преосвештенству су саслуживали свештеник Саша Антонијевић и ђакон Немања Стојковић, а чтецирали вероучитељи Марко Гаљак и Стефан Радисављевић.

На дневно Јеванђеље које је прочитано, владика Јован је беседио о чудесној и значајној беседи коју је Господ изговорио на Гори блаженства. Владика је говорио да је у човеку најбитније да буде блажен, смирен, а да Господ блаженства дели са нама као иконама својим, као сликама својим. Блаженства која се помињу у Светом Јеванђељу су учења како да се спасемо. Цела хришћанска наука је сажета у овим врлинама и ко испуњава ове врлине, или се бар труди он је већ сада весео, радостан.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

Владика је поменуо да ни једну врлину није лако стећи. Да чим човек крене да их испуњава, појављују се искушења, појављује се борба. А хришћанство јесте борба. Усвајање врлина води ка радости, а радост је ући у Царство Небеско. Људске овосветске радости кратко трају, док Небеска није условљена ничим на земљи. Блаженства су лествице, које ако човек испуњава, постаје светитељ. Зато је владика поменуо и светитеља кога слави Црква, Светог Атанасија Атонског, оснивача монаштва на Светој Гори, благодатног човека који је испуњавао врлине, па му се јавила чак и Пресвета Богородица.

Саша Антонијевић, протонамесник