КАНОНСКА ПОСЕТА ЊЕГОВОГ ПРЕОСВЕШТЕНСТВА ГОСПОДИНА ЈОВАНА ГОЛОБОКУ

КАНОНСКА ПОСЕТА ЊЕГОВОГ ПРЕОСВЕШТЕНСТВА ГОСПОДИНА ЈОВАНА ГОЛОБОКУУ суботу 30. јуна 2018. године, када наша Света Православна Црква слави Свете мученике Мануила, Савела и Исмаила, Његово Преосвештенство Господин Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у смедеревско – паланачком селу Голобоку, намесништво јасеничко. Владики су саслуживали: архијерејски намесник јасенички, протојереј-ставрофор Велибор Ранђић, старешина манастира Пиносава игуман Петар, јереј Дејан Ненадовић, парох азањски, јереј Милан Кеџић, парох грчански и два ђакона.

Свету Литургију је својим појањем украсила група “СРБСКИ ПРАВОСЛАВНИ ПОЈЦИ”.

Владика се у својој богонадахнутој беседи осврнуо на актуелност прочитаног Јеванђеља, иако је изречено пре две хиљаде година. Подсетио је да Богочовек најбоље разуме човека, само ми треба да разумемо Бога, а да Бога вером видимо и познајемо. Позвао је присутни народ да више чита Свето Јеванђеље, да га разуме и да живи по Њему. Преосвећени Владика је подсетио Цркву у Голобоку на важност трпљења и смирења и том приликом указао на многе народне, а у исто време и Јеванђелске пословице и изреке које говоре о ове две велике хришћанске врлине. Подсетио је да Свети оци кажу: “Дом душе је трпљење, а храна за душу је смирење. “А највећи трпељивац је Бог, и да све то чини из љубави. У случају да престане трпљење и смирење душа се одваја од Бога и постајемо духовни мртваци. Хришћани су позвани да трпе све до Другог доласка Христовог. Да би задобили ове две врлине пре свега треба да се молимо и да их у молитви тражимо. На крају је позвао голопчане да се врате Богу и Цркви, да долазе на Свете Литургије, јер наша моћ није у нама већ у Богу.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

После свете Литургије старешина храма Вазнесења Господњег у Голобоку протонамесник Душан Надрљански припремио је трпезу љубави.

Владимир Степановић, ђакон