ВИДОВДАНСКО ВЕЧЕ У ШУМАРИЦАМА

ВИДОВДАНСКО ВЕЧЕ У ШУМАРИЦАМАСећајући се великог испуњења јеванђелских речи о земаљкој твари и њеној пролазности, словесног оживотворења савета Христовог кроз дело косовских мученика предвођених Светим кнезом Лазаром, у вечерњим сатима 28. јуна 2018. године, благословом Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Господина Јована, а несебичним и свеусрдним залагањем протонамесника Срђана П. Тешића и његове супруге Милице Тешић одржа се друго по реду “Видовданско вече”.
Овом сабрању претходило је Литургијско сабрање у манастиру Дивостин где се верни народ сјединио са самим Господом кроз Свету Тајну Причешћа. Литургију је служио протонамесник Срђан П. Тешић, на чије је прозбе у молитвеној скрушености одговарало сестринство манастира уз верни народ.

После отпеване химне Републике Србије уз речи водитеља које нас подсетише на славне речи Светога кнеза испеване кроз уста народног песника “земаљско је за малена царство, а небеско увек и довека” отпоче програм видовданске вечери у извођењу хора домаћина “Свети ђакон Авакум” из Шумарица под вођством протинице Милице Тешић, који нас умилним дечијим гласовима подсети песмом историског збивања на Косову Пољу, уз пратњу младог хармоникаша Николе Ђусића. Као гости вечери наступила су деца креативног центра “Раскршће” под вођством професорке Иване Иванковић, која су нас раскошним драмским текстовима подсетила славног догађаја и “Српски ансамбл Смиље” под вођством госпође Иване Ђорђевић Јовић, са песмама Косова и Метохије сећајући на хорове девојака које су испраћале своје јунаке са вером у Васкрслог Господа.

Поред верног народа који се у огромном броју одазвао позиву хрлећи у наручје својој маци Цркви и славећи Бога кроз овај славни догађај, вече су својим присуством увеличали свештеници и монаштво Епархије Шумадијске.

На крају вечери окупљенима се обратио служашчиј храма протонамесник Срђан П. Тешић поздрављајући и подсећајући на важност догађаја, на важност присећања и чувања од заборава жртве и дела Светог кнеза Лазара, живота у Христу и са Христом, невезивања за материјално и пролазно већ везујући срце своје само за небеско и непролазно!

Страхиња Вуксановић