ШЕСТИ СВЕТОСАВСКИ ДАНИ У МЛАДЕНОВЦУ

ШЕСТИ СВЕТОСАВСКИ ДАНИ У МЛАДЕНОВЦУПрослава Савиндана у младеновачкој Цркви је, као и претходних пет година, била вишедневна. Ове године програм прославе празника посвећеног првом српском Архиепископу и просветитељу био је изузетно богат и вишестран.

Прослава је започела у петак 26. јануара празничним бденијем. Након бденија одржана је Светосавска академија, коју је отворио Павле Јовановић ученик другог разреда ниже музичке школе „Стеван Христић“ из Младеновца. Павле је извео две композиције на кларинету, а након њега је Емилија Васић ученица петог разеда ОШ „Момчило Живојиновић“ из Младеновца прочитала првонаграђени Светосавски темат.

Централни део академија била је представа „Црква у векове“, коју су извели полазници драмске секције МОМ АРТ. Свечаност је завршена сплетом игара из Србије. Вредно помена је да је академија у сваком свом сегменту створена од стране Младеновчана, пошто су текст и режија оригинално дело професорки српског језика у ОШ „Момчило Живојиновић“ Милене Мацуре и Кристине Благојевић, а фолклорни део су припремили ученици исте школе.

У суботу 27. јануара најмлађи верници младеновачког Храма, предвођени својим родитељима и вероучитељима, испунили су своју Цркву и учествовали на евхаристијском сабрању. Литургију су служили умировљени парох младеновачки протојереј-ставрофор Драгољуб Ракић, старешина Светоуспенског храма протојереј Слободан Кеџић и протонамесник Ратко Аврамовић. Након што су верни са великом пажњом послушали посланицу свог Епископа и сједнили се кроз Свету тајну Причешћа, ученици свих основних школа извели су пригодан рецитал у част Светог Саве. Љубављу и залагањем братства храма Успења Пресвете Богородице и уз свесрдну помоћ господина Славка Спасојевића власника предузећа „Gold pack“ овај празник је улепшан светосавским пакетићима, које је добило више стотина најмлађих верника у Младеновцу.

јереј Марко Јефтић