ЈЕДАНЕСТА СВЕТОСАВСКА СВИТА У АРАНЂЕЛОВЦУ

ЈЕДАНЕСТА СВЕТОСАВСКА СВИТА У АРАНЂЕЛОВЦУУ четвртак, 25. јануара 2018. године, у Аранђеловцу, у организацији ОШ “Свети Сава” и под покровитељством општине Аранђеловац, одржана је једанеста по реду Светосавска свита.

То јединствени начин прослављања Савиндана, где ученици преобучени у средњовековне одежде, са бакљама у рукама и витешким оделима, на коњима и у кочијама, носећи иконе и певајући песме, у литији пролазе кроз град и преносе поруку: “НОСИМО ВИТЕШКА ОДЕЛА, ЗАТО ШТО ЖЕЛИМО ЧАСНУ И ВИТЕШКУ БОРБУ КРОЗ ЖИВОТ. ШЕТАМО ЗАТО ШТО НЕ ЖЕЛИМО ДА СТОЈИМО У МЕСТУ. СЛЕДИМО ПУТ СВЕТОГ САВЕ И ЖЕЛИМО ДА БУДЕМО ДЕО ВЕЧНОСТИ”.

У овој живописној поворци, као и предходних година, учествовао је и Епископ шумадијски Јован. Поред свих ученика школе организатора, била су присутна деца из других основних школа из града под Букуљом, као и витезови из удружења “Свибор”, као и коњички клубови и фолклорна удружења.

На отварању завршне приредбе, која је уследила након шетње, на препуној отвореној сцени у парку Буковичке бање, Владика је истакао да је Светосавска свита: “Велики и најлепши догађај у шумадијској Епархији”. На самом крају, након надахнутог програма, који је изведен под ведрим небом, приређен је величанствени ватромет.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

Након завршетка приредбе Владика је посетио изложбу фотографија поводом 30 година постављања камена темељца школе домаћина која је у исто време и најмлађа образовна установа у целој општини.

Војин Милосављевић, вероучитељ