ЛАЗАРЕВА СУБОТА И ЦВЕТИ У КРАГУЈЕВЦУ

Његово преосвештенство епископ шумадијски Г. Јован служио је на празник Цвети Свету архијерејску Литургију у Старој цркви у Крагујевцу. Саслуживали су свештеници Старе цркве и ректор богословије др Зоран Крстић, протојереј-ставрофор. Литургији је присуствовало много људи, а нарочито деце.

На Литургији је проповедао старешина Старе цркве Милић Марковић, протојереј.

ПРОСЛАВА ВРБИЦЕ У ГРОШНИЦИ

И ове године свечано је прослављен празник Лазареве суботе – Врбица. Ово је друга година како заживљава литија у поподневним часовима Лазареве суботе. Велики број деце предвођен својим вероучитељем свештеником Срђаном Тешићем, кренула је заједно са својим родитељима испред школе у Великом Пољу према храму у Грошници. Време је било облачно и прохладно, али то није умањило љубав деце и народа да дођу и учествују у литији.

Дивно је гледати децу како са венчићима од врбе и звончићима носе иконе и у литији громогласно певају духовне песме, које нам говоре о празницима које славимо. Велики брои верника учествовао је у литији, а многи су са искреним жељама поздрављали се и радовали се проласку литије покрај њихових кућа.  У храму нас је дочекао свештеник Душан Илић, који је служио вечерње богослужење, на коме су деца громогласно одговарала на прозбе јектенија.

Након богослужења учињен је трократни опход око храма и освећење и дељење врбе, а сав присутни народ и деца послужени су скромним послужењем. Дивно је Господе када се народ буди и прославља име Твоје.

Срђан П. Тешић, јереј

арох, парохије друге грошничке