КРШТЕЊЕ У ЛАЗАРЕВЦУ

КРШТЕЊЕ У ЛАЗАРЕВЦУЊегово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован је у попразништву Васкрса, на дан када се Црква молитвено сећа на светог Јована Ветхопешчерника, 2. маја 2011. године, служио Свету Архијерејску Литургију, у храму светог великомученика Димитрија у Лазаревцу.

Том приликом је по древној Црквеној пракси у Литургији крстио заједно малу Јовану, ћерку протојереја Александра Новаковића, и малу Јану ћерку јереја Жељка Ивковића, пароха лазаревачких, и тиме посведочио да свака света тајна из Литургије извире и у Литургији остварује свој прави смисао.

Обраћајући се у беседи својој пастви, Владика Јован нам је говорио о значају Христовог васкрсења које се није десило само Њега ради, већ пре свега нас ради и нашега спасења, васкрсења које подразумева обновљење читаве људске природе, која се Адамовим непослушањем нашла у смрти. Преосвећени нас је подсетио на прве речи које су мироносице изговориле после васкрсења, а то су речи радујте се, јер само човек који има веру у васкрсење може истински, читавим својим бићем да осети радост живљења. Наћи Христа и бити једно са Њим, јесте циљ и смисао нашег живота, и једини истински животни успех, а то је једино могуће и оствариво у Цркви. Ма какви да смо, уколико смо у послушању Цркви као телу Христовом, имамо наде на спасење, нагласио је Владика. Преосвећени је на крају казао да се данас радује Црква васељенска због своја два нова члана, два нова уда тела њеног, да се данас радују и њихови домови због новог рађања и проширења, а да тамо где тога нема и где родитељи не рађају своју новозачету децу влада туга и жалост. Онај ко се са Христом и у Христу рађа, тај ће са Њим страдати, али и са Њим васкрснути, када за то дође време, додао је он.

Беседа епископа шумадијског Г. Јована

Владика је после свете Литургије са својим свештенство и својим народом узео учешћа у трпези љубави, која у ствари јесте литургија после Литургије.