ПРОСЛАВЉЕН ПРАЗНИК УСПЕНИЈА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ У САРАНОВУ

ПРОСЛАВЉЕН ПРАЗНИК УСПЕНИЈА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ У САРАНОВУИ ове године свечано је прослављена храмовна слава храма Успенија Пресвете Богородице у Саранову. Свету Литургију су служили Архијерејски намесник рачански протојереј Љубиша Ђураш, протонамесник Велибор Јовановић и јереј Горан Живковић уз саслужење ђакона Дејана Шишковића.

Надахнуту беседу је одржао протојереј Љубиша Ђураш говорећи о великом значају Пресвете Богородице која се удостојила да роди Спаситеља свих људи, Господа Исуса Христа. Цео њен живот је био сведочење јединог и истинитог Бога, а Пресвета Богоматер је помогла свакоме ономе ко јој се усрдно помолио за помоћ-милиони људи у историји човечанства су осетили њену помоћ и заступање. Цео њен овоземаљски живот је био изузетан, па је такво било и њено упокојење. Наиме, апостоли су три дана после њеног сахрањивања у Гетсиманији отворили гроб не нашавши њено тело јер се она у међувремену вазнела. Протојереј Љубиша је говорио и о значају Свете Литургије као најважније службе у православљу нагласивши верном народу да треба да се окупљају у храму кад год се она служи тј. сваке недеље и празника.

Литургији је масовно присуствовао верни народ из Саранова и околних села, тако да је после возгласа “Са страхом божијим и вером приступите” уследило свето Причешће. После заамвоне молитве вршена је свечана литија око храма, пререзан је славски колач да би на крају уследила трпеза љубави.

 

Јереј Горан Живковић