УСПЕНИЈЕ ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ – СЛАВА МАНАСТИРА ДЕНКОВАЦ

УСПЕНИЈЕ ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ – СЛАВА МАНАСТИРА ДЕНКОВАЦПразновање Успенија Пресвете Богородице у манастиру Денковац, започело је свечаним празничним бденијем, које је служио Епископ шумадијски Г. Јован уз саслужење монаштва и свештенства Епархије шумадијске.

Пре почетка бденија, Владика Јован је осветио новоосликани живопис у потпуно обновљеној и реновираној трпезарији манастирског конака. Честитајући храмовну славу, братству манастира и верном народу, Владика Јован у својој беседи говорио је о Мајци Божијој као мајци свега рода људског. Род људски има велики Дар Божији који се огледа свагдa и на сваком месту, и то човек може да види ако иоле мисли о Богу. Велики је дар што поред Бога у Тројици имамо Пресвету Богородицу, да Она буде наша заштитница и посредница пред Богом.

После веома садржајне и поучне беседе Владике Јована, молитвено славље наставило се уз трпезу љубави. Уз читање Житија Светих, трпеза коју је припремио вископреподобни јеромонах Серафим игуман манастира, заиста је личила на праве хришћанске Агапе. За време трпезе, Владика Јован је заслужним приложницима поделио Архијерејске грамате захвалности за свесрдну и несебичну помоћ према овој светињи.

Најстарији писани запис говори да се манастир Денковац првобитно звао Северин, и помиње се у турском попису из 1530. године, као манастир у селу Денковцу у Крушевачкој нахији. Његова обнова је трајала од 1965. до 1987. године, када је окончана обнова Светоуспенског храма.

Сретко Петковић, протонамесник