Чланци поређани по датуму: среда, 22 новембар 2023

СЛАВА ПАРАКЛИСА УНИВЕРЗИТЕТСКОГ КЛИНИЧКОГ ЦЕНТРА У КРАГУЈЕВЦУ

У среду, 22. новембра 2023. године, на дан Светог Нектарија Егинског, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је Свету Литургију у храму Светог Нектарија Егинског у кругу Универзитетског клиничког центра у Крагујевцу поводом славе параклиса.
 
Епископу су саслуживали: протојереј Дејан Марковић, јереј Ненад Милојевић и протођакон Иван Гашић. 
 
На самом почетку, Епископ је осветио крст, звоно и икону Светог Нектарија. Крст за новоподигнути храм је дар проф. др Александра Цветковића, звоно је дар проф. др Ранка Голијанина, док је икона дар господина Слободана Симића из Варварина.

ТРИ ДЕЦЕНИЈЕ АРХИЈЕРЕЈСКОГ СЛУЖЕЊА ЕПИСКОПА ШУМАДИЈСКОГ ГОСПОДИНА ЈОВАНА

БЕСЕДА ЕПИСКОПА ТЕТОВСКОГ ГОСПОДИНА ЈОВАНА МЛАДЕНОВИЋА, НА ХИРОТОНИЈИ У МАНАСТИРУ СТУДЕНИЦИ, 25. ЈУЛ 1993. ГОДИНЕ

Ваша светости, Вископреосвећена и Преосвећена господо архијереји, братијо свештеници, браћо монаси, сестре монахиње, браћо и сестре,

Божанска благодат која се даје немоћнима и која лечи све оне који у њој оскудевају, довела је мене данас пред вас, свети оци, и вас браћо и сестре, да пред вама, а на првом месту пред невидљивим и свезнајућим Богом, сагнем главу и да се прихватим велике части и дужности архипастира Цркве Божје.

ПРОСЛАВА ЧУДОТВОРНЕ ИКОНЕ "БРЗОПОМОЋНИЦА" И СВЕТОГ НЕКТАРИЈА ЕГИНСКОГ ЧУДОТВОРЦА У ХРАМУ СВЕТОГ ВЕЛИКОМУЧЕНИКА ГЕОРГИЈА У ШУМАРИЦАМА

На дан када наша Света Црква прославља спомен на чудотворну икону Пресвете Богородице "Брзопомоћница" и Светог Нектарија Егинског чудотворца, светитеља нашег времена, кога је Бог у новије време пројавио као исцелитеља од тешких болести, али и чудотворца који сада пребивајући душом на Небесима, телом, попут Светог Василија острошког, не мирује, већ за њега овоземаљски простор и физика немају утицаја, служен је акатист у част чудотворне иконе Пресвете Богородице.