Чланци поређани по датуму: понедељак, 06 октобар 2014

ОСВЕЋЕЊЕ БУКОВИЧКЕ ЦРКВЕ У АРАНЂЕЛОВЦУУ недељу 17. по Духовима, 5. октобра 2014. године, Преосвећени Епископ шумадијски Г. Јован служио је свету Архијерејску Литургију у храму св. архангела Гаврила у Аранђеловцу, познатијем као Буковичка црква. Светој Евхаристији претходио је дивни чин освећења овог Дома Божијег, који је протеклих неколико година комплетно реновиран.

Преосвећеном Владици Јовану саслуживали су Архијерејски намесници: орашачки протојереј-ставрофор Мићо Ћирковић и опленачки протојереј-ставрофор Миладин Михаиловић, протојереји-ставрофори Милан Борота и Живота Марковић, протојереји Љубиша Ђураш и Милован Ранковић, протонамесник Александар Борота, јереј Зоран Алексић, протођакон Небојша Јаковљевић и ђакон Иван Гашић.

Током чина освећења Цркве, Владика Јован је нагласио да од данас овај обновљени храм добија свој нови сјај, али и још једног заштитника- мученика Лазара Косовског, чије ће мошти почивати у Часном Престолу.

Духовни центар "Свети Јован Златоусти" Вас позива на разговор о књизи "(ПОСТ)СЕКУЛАРНИ ОБРТ – Религијске, моралне и друштвено-политичке вредности студената у Србији" .

Ово дело настало је као резултат истраживања које је Центар за религијске студије Института за филозофију и друштвену теорију спровео у сарадњи са београдском канцеларијом Фондације Конрад-Аденауер и Центром за европске студије из Брисела.

Учествују:

  • Др Мирко Благојевић, социолог религије из Института друштвених наука, Београд
  • Мр Јелена Јабланом, испред Фондације Конрад Аденауер
  • Мр Тијана Бајовић, докторант Факултета политичких наука Универзитета у Београду

Понедељак, 06. октобар 2014. године у 19 часова, Свечана сала Богословије (Зграда фискултурне сале у изградњи, поред Храма Светог Саве на Аеродрому)

Добро дошли!

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ЈАРУШИЦАМАНа празник светих мученика Трофима, Саватија и Доримедонта Епископ шумадијски Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у шумадијском селу Јарушице. Сам храм посвећен Сабору Светог архангела Гаврила се налази на прелепом месту, а хришћанска заједница овог живописног села је имала прилике да данас чује живу реч свог владике.

Шумадијском Епископу су саслуживали следећи свештеници: Архијерејски намесник рачански протојереј-ставрофор Миладин Михаиловић, протојереји-ставрофори Милан Борота и Живота Марковић, јереј Миломир Васиљевић, као и ђакон Небојша Јаковљевић.