Чланци поређани по датуму: петак, 17 јун 2022

СВЕТА ЛИТУРГИЈА И ПАРАСТОС ЕПИСКОПУ САВИ (ВУКОВИЋУ) У САБОРНОМ ХРАМУ У КРАГУЈЕВЦУ

Дана 17. јуна Српска црква и Епархија шумадијска сећају се тренутка када се у Господу представио други Епископ шумадијски др Сава (Вуковић). Тога дана, са надом у Васкрсење, скончао је један од најзначајнијих архијереја друге половине XX века. Од момента упокојења протекла је 21 година, међутим, сећање на Владику Саву и даље је веома живо. Њега се сећају његова браћа архијереји, свештенство, културни радници, богослови, историчари црквене и световне историје, али и поверена му и одана паства Епархије шумадијске и града Крагујевца, будући да је „свима био све, да како год неке спасе“ (1Кор 9, 22).

Image

Др Сава (у свету Светозар Вуковић), епископ шумадијски, родио се у Сенти 13. априла 1930. године. Основну школу и нижу реалну гимназију завршио је у Сенти, Богословију Светог Саве у манастиру Раковици 1950, а Богословски факултет у Београду 1954. године. За суплента Богословије Светог Саве у Београду постављен је 1958. године. Школску 1957/58. годину провео је на постдипломским студијама на старокатоличком богословском факултету Универзитета у Берну (Швајцарска) радећи, у исто време, на докторској дисертацији "Типик архиепископа Никодима" код ментора професора др Лазара Марковића. На Богословском факултету у Београду докторирао је 15. маја 1961. године.

СВЕЧАНО ПРЕДСТАВЉАЊЕ КЊИГЕ “ПРОТА МИЛОРАД МИЛОШЕВИЋ – ПОРОДИЧНЕ И РАТНЕ (1944-1945) ХРОНИКЕ”

Након вечерње службе 16. јуна 2022. године, у новој парохијској сали Цркве Светих апостола Петра и Павла у Јагодини, одржано је свечано вече на коме је представљена нова књига у издању издавачке куће Шумадијске епархије “Каленић”, издате са благословом Његовог преосвештенства Епископа шумадијског Господина Јована. Књигу “Прота Милорад Милошевић – ПОРОДИЧНЕ И РАТНЕ (1944-1945) ХРОНИКЕ” приредили су: јагодински свештеник при Цркви Светих апостола Петра и Павла - протонамесник Миломир Тодоровић, ванредни професор Православног богословског факултета Универзитета у Београду - ђакон др Ивица Чаировић, и научни сарадник Института за савремену историју у Београду -др Немања Девић.