Чланци поређани по датуму: понедељак, 27 фебруар 2012

ДУХ СВЕТИ НАС ПРЕОБРАЖАВА И ПРИВОДИ ХРИСТУУ четвртак 16. фебруара, Епископ шумадијски Г. Јован служио је Свету Архијерејску литургију у Старој Милошевој Цркви у Крагујевцу уз саслужење братства овога Светога храма.
У својој беседи, Владика је повукао паралелу узмеђу Св. Симеона Богопримца који је на рукама примио Богомладенца као део Божијег обећања да ће видети Спаситеља и Св. Никодима о коме говори 8. зачало Јеванђеља по Јовану, који је духом примио Господа, речима да је Никодим као учени фарисеј прихватио да се вери научи од самога Сина Божијег Исуса Христа. Вера се учи животом и изискује поновно рођење Духом Светим. То рођење подразумева да човек свим својим бићем полази одозго: разумом, осећањима, вером. Ако човека Дух Свети није просветио и осветио, онда код њега нема правих мисли, осећања, расположења... Ми Духа Светога добијамо на крштењу, али током живота треба да се погрузимо у Њега, јер нас Дух Свети преображава и приводи Христу. Зато смо ми хришћани добили огромну моћ, да будући Духом Светим постанемо део Цркве, задобијемо Царство будуће, Царство Божије и спасење у Христу.

СЕМИНАР СВЕШТЕНСТВА У БАРАЈЕВУУ уторак 21. фебруара 2012. године, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован, служио је Свету Архијерејску Литургију у храму Спаљивања моштију Светог Саве у Барајеву. Епископу су саслуживали протојереји-ставрофори Зоран Крстић, Љубиша Смиљковић, Златко Димитријевић и јереј Игор Обрадовић. На светој литургији појали су свештеници из три Архијерејска намесништва: бељаничког, колубарског и космајског.

ЕПИСКОП ЈОВАН У АРАНЂЕЛОВЦУУ недељу месопусну, на дан светих Фотија Цариградског и Вукола Смирнског 19. / 06. фебруара 2012. године, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован служио је са више свештеника орашачког намесништва Свету Архијерејску Литургију у храму Светих апостола Петра и Павла у Аранђеловцу. Првојерарх Цркве Божије у Шумадији са љубављу и радошћу долази у град под Букуљом јер свештенство и верни народ са љубављу и радошћу дочекују свог Епископа, што се показало и овог пута.

Деценија од повратка веронауке у српске школе представљала је довољан повод, али и временску дистанцу, да се објективнo дискутује о реалности, могућностима и начину њеног остваривања унутар школског система који увек не даје довољно простора. То нас управо обавезује да се ми вероучитељи залажемо за што бољи начин остваривања веронауке у нашим школама.

Како би се тај циљ што боље оствари одржана су је 11. и 12. фебруара текуће године у Богословији Светог Јована Златоустог у Крагујевцу два семинар за вероучитеље Шумаијске епархије, а у њима су као аутори и предавачи, учешће узели предавачи са Православног богословског факултета, затим Богословије Светог Јована Златоустог, али и неких средњих школа са територије Србије као и запослени у Министарству просвете и науке. Сви семинари акредитовани су од стране Министарства просвете и науке и налазе се у редовном годишњем Каталогу програма сталног стручног усавршавања за школску 2011/2012. годину. Учешће у семинару је узело педесет и три вероучитеља са територије наше епархије, а такође је наше мало сабрање својим присуством увеличао наш Преосвећени Владика Јован (Младеновућ) узевши активно учешће у оба семинара.