Чланци поређани по датуму: понедељак, 29 септембар 2014

ДУХОВНИ ЦЕНТАР БОГОСЛОВИЈЕ СВЕТИ ЈОВАН ЗЛАТОУСТИ, БРАТСТВО ХРАМА СВЕТИ САВА НА АЕРОДРОМУ И ЦЕНТАР ЗА НЕГОВАЊЕ ТРАДИЦИОНАЛНЕ КУЛТУРЕ "АБРАШЕВИЋ" позивају Вас на програм поводом 210 година од почетка Првог српског устанка "ВОСТАНИ СЕРБИЕ". Учествују чланови Позоришта младих и Велики народни оркестар "Абрашевић". Програм приредио Илија Степановић.

САЛА БОГОСЛОВИЈЕ СВЕТИ ЈОВАН ЗЛАТОУСТИ (у згради фискултурне сале, преко пута Радија Златоусти, а поред храма Светог Саве на Аеродрому), четвртак, 2. 10. 2014. у 19 сати.

Улаз је бесплатан. Добро дошли.

ВОЗДВИЖЕЊЕ ЧАСНОГ КРСТА У САБОРНОМ ХРАМУ У КРАГУЈЕВЦУУ петак на навечерје празника Крстовдана, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован са свештенством Саборног храма, служио је свечано бденије. Пред крај јутрења када се пева свечано: «Свети Боже, Свети Крепки, Свети Бесмртни помилуј нас», Епископ је узео Часни Крст, украшен босиоком и цвећем, и у свечаној литији га пренео из олтара до средине храма, и подигао га у ваздух са четири стране (јужне, источне, северне и западне), што символише четири крака Крста. Јер Крст Часни преиспуњава свецели космос, сабира свецелу твар љубављу Христовом.

ДЕЧИЈИ ХОР “СВЕТИ САВА” ПОСЕТИО ХРАМОВЕ У БЕОГРАДУ И ЊЕГОВОЈ ОКОЛИНИРано ујутру, у недељу 21. септембра, када Црква празнује Рођење Пресвете Богородице, деца из црквеног хора Св. Сава, заједно са свештеником Иваном Антонијевићем и ђаконом овог храма Милошем Ђурићем, кренули су у обилазак храмова и манастира надомак Београда и у самом граду.
Најпре су посетила храм Св. Саве на Врачару, где су била одушевљена величином овог још недовршеног храма. Након тога, обишла су Цркву која је тог дана прослављала своју славу, то је Црква Ружица на Калемегдану, а такође су обишла и капелу Свете Петке, где су пила воду са извора који се налази у овој капели.

ПРОМОЦИЈА САБРАНИХ ДЕЛА ГЕНЕРАЛА И АКАДЕМИКА ЖИВКА ПАВЛОВИЋАУ четвртак, 25. септембра 2014. године, у сали парохијског дома у Лазаревцу, одржана је, са благословом Његовог Просвештества Епископа шумадијског Господина Јована, промоција сабраних дела генерала и академика Живка Павловића. Ова дела обухватају три књиге: књигу о Бици на Церу и две књиге о Колубарској бици. Као репринт издање, овај подухват је приредила библиотека „Димитрије Туцовић“ из Лазаревца у сарадњи са издавачком кућом Епархије шабачке „Глас Цркве“. Присутнима су се овом приликом обратили: старешина храма св. влкмч. Димитрија у Лазаревцу, протојереј Марко Митић; директор лазаревачке библиотеке „Димитрије Туцовић“, господин Ратко Вукелић и професор Филозофског факултета на катедри за историју, господин Александар Животић.

НА ПОКЛОЊЕЊУ СВ. ВАСИЛИЈУ ОСТРОШКОМЦрквена општина аранђеловачка при храму светих апостола Петра и Павла, 20. и 21. септембра 2014. год. организовала је поклоничко путовање у манастир Острог.