ПОКЛОНИЧКО ПУТОВАЊЕ СВЕТИЊАМА РАШКОГ КРАЈА

ПОКЛОНИЧКО ПУТОВАЊЕ СВЕТИЊАМА РАШКОГ КРАЈА

У недељу 8. септембра 2024. године Благословом Његовог Високопреосвештенства Митрополита шумадијског Господина Г. Јована парохијани шумаричке парохије посетили су светиње Рашког краја.

У раним јутарњим часовима у храму Светог великомученика Георгија у Шумарицама одслужена је молитва пред полазак на пут и након молитве се кренуло пут манастира Црне Реке.

У манастиру Црна Река дочекани смо од стране братства манастира са неизмерном љубављу где смо узели учешће у литургијском прослављању празника. Након литургије пришли смо да целивамо мошти Светог Петра Коришког и да видимо испосницу Светог Јоаникија Девичког, а затим гробно место Новомученика Харитона Косовскометохијског. За све присутне припремљено је послужење.

Освежени благодаћу Божијом и благословом Светоархангелске обитељи кренули смо пут нашег другог одредишта, манастира Сопоћани где нас је дочекао кустос манастира и детаљно нам изложио историјат манастира. Целивали смо мошти Светих бесребреника Козме и Дамјана и након молитве и послужења наставили смо пут ка манастиру Ђурђеви Ступови изнад Старог Раса. Дочекани неизмерном љубављу домаћина осећали смо се као у своме дому. Сабрат манастира испричао нам је страдалну историју манастира доводећи нас до васкрсних дана самог манастира и говорећи нам о данашњем животу у манастиру и плановима за нове подухвата који предстоје. Послужење је било заиста с љубављу спремно и уз душекорисне разговоре прошло нам је брзо време до поласка ка следећој светињи, а то је манастир Градац.

У поподневним часовима стигли смо у Благовештењески манастир Градац. Историјат светиње изложила нам је сестра манастира објашњавајући значај самог манастира за српски народ. По обиласку манастирске цркве и црквице Светог оца Николаја посетили смо гробно место старца Јулијана (Кнежевића) помоливши се Господу за упокојење његове блажене душе. У предвечерје овог недељног дана кренули смо пут Шумарица разговарајући о милости Божијој према роду нашем и лепоти светиња које красе ову нашу дивну земљу Србију.

протојереј Срђан П. Тешић, парох шумарички