САБОРНИ ХРАМ И ГРАД ПОД ЗАШТИТОМ ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ

САБОРНИ ХРАМ И ГРАД ПОД ЗАШТИТОМ ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ

140 година постојања храма Успења Пресвете Богордице

– ВЕЛИКО ГОСПОЈИНСКО ВЕЧЕ –

Ми прослављамо Ону која је најславнија од свих људских бића створених у свим световима. Нема тог бића људског којe се појавило на овој плавој планети, коме је толико узвишених славопоја, песмопоја и похвала написано и отпојано, као у славу Оне, која је сместила несместивог у утробу своју, Оне, која је измирила Творца и творевину Његову, Оне која је на свет донела Сина Јединородног, Бога живог, Марија Богородица Приснодјева.

У Њену славу и част, братство Саборног храма, благословом Његовог Високопреосвештенства Архиепископа крагујевачког и митрополита шумадијског Господина Јована, уз помоћ и подршку Града Крагујевца, организовало је петннаесте по реду Великогоспојинске духовне свечаности.

У поподневним часовима одслужено је вечерње богослужење у Саборном храму, а у 18 часова, организовано је Великогоспојинско вече, уз присуство Високопреосвећеног митрополита шумадијског Господина Јована, протојереја – ставрофора Зорана Крстића, ректора Богословије Свети Јован Златоусти, протојереја – ставрофора Рајка Стефановића, свештенства Града Крагујевца. Aкадемију је отворио др Србољуб Убипариповић, пригодном беседом о Мајци Божијој, на тему Саборни храм и град под заштитом Пресвете Богородице (140 година постојања храма Успења Пресвете Богородице).

Славље је настављено сплетом песама и игара Шумадије, у којем су учешће узели: КУД “Вук и Наум” из Топонице, Фолклорни ансамбл “Свети Сава” и Етно група “Свети Сава” из Аеродрома - Крагујевац. Одломке из беседе Светог Владике Николаја Епископа жичког и охридског изговорио је крагујевачки глумац Аврам Цветковић. Својим песмама и гласом естрадни уметник Радиша Урошевић, уз пратњу оркестра Ненада Милановића - Пегија, допринео је достојном прослављању празника Успења Пресвете Богородице и Великогоспојинске вечери.

Програм је водио вероучитељ Предраг Обровић.

протојереј Срећко Зечевић