У “МАЛИМ ПЧЕЛИЦАМА” КОШНИЦА ЉУДСКЕ ДОБРОТЕ

У “МАЛИМ ПЧЕЛИЦАМА” КОШНИЦА ЉУДСКЕ ДОБРОТЕ

Са благословом Високопреосвећеног Митрополита шумадијског Господина Јована, Верско добротворно старатељство Епархије шумадијскe, управник јереј др Стефан Дамјановић и волонтери, посетили су Завод за смештај одраслих лица “Мале Пчелице“ у Крагујевцу.

Била је то дивна прилика да се за потребе корисника, којих је око осамсто педесет, достави скоро тона и по разних животних намирница, почев од хране до средстава за хигијену.

Директорка Завода госпођа др Данијела Настић Симовић није крила неизмерну захвалност Високопреосвећеном Митрополиту Господину Јовану који се , како каже, увек сећа и неизмерно помаже да се олакша живот душевно оболелих и ментално ометених особа.

Захвалност је упућена и ВДС-у, као и волонтерима, уз напомену да добри људи чине добро ако не увек онда бар у ситуацијама када је за друге неопходно.

Завод са око двестотине деведесет запослених, са радом дужим од педесет једне године, као дивна установа овог типа највећа не само на Балкану него и шире, настоји да на најхуманији начин реализује све потребе корисника. Њему, по устаљеној процедури, приступају студенти Медицине и Психологије, обављају вежбе, упознавају се са оним животним елементима здравља и људске психе који ће им, касније, кроз праксу бити и те како од користи.

Свакако да је било лепо не само допремити дарове него и видети кориснике како се у реду који осећају као потребе своје душе, поклањају моштима Светог Луке Кримског. Они нису чекали да им се засебно приђе, појашњава, него су сами прилазили, запиткивали, показивали своју љубав као животни задатак, схватајући да имају посла са људима којима је човек, после Господа, дар за сарадњу, блискост, помоћ у сваком тренутку.

Ова посета је тако била двоструко добро. Храна за тело и молитва пред моштима Светих за душу, више је него дар од Господа, благодат што се дубоко концентрише у човеку као лек од којег се очекује, ако не потпуно и брзо залечење, онда сигурно и скорије излечење.

Борити се за помоћ другима, даровима, молитвом, обиласцима, представља лако видљиву победу чија је борба више него лепа.

јереј др Стефан Дамјановић