ЗАУПОКОЈЕНА ЛИТУРГИЈА И ОПЕЛО ПРОТОЈЕРЕЈУ ЈОВИЦИ ЕСКИЋУ У БЕЉИНИ

ЗАУПОКОЈЕНА ЛИТУРГИЈА И ОПЕЛО ПРОТОЈЕРЕЈУ ЈОВИЦИ ЕСКИЋУ У БЕЉИНИ

У петак, 12. јула 2024. године, када Црква молитвено прославља свете првоапостоле Петра и Павла, у храму Светог Архангела у Бељини одржана је заупокојена Литургија поводом представљења у Господу пароха Јовице Ескића.

Свету Литургију служио је Архијерејски намесник космајски протојереј-ставрофор Љубиша Смиљковић и топлим речима, сећањем на уснулог сабрата дао утеху онима који слушају Реч Божију.

Након службе, испред храма, свештеници космајског, бељаничког, колубарског, младеновачког намесништва, са небројеним народом, служили су опело уснулом, на челу са протојерејем-ставроформ бељаничким, Видом Милићем.

Беседом се од оца Јовице опростио и парох сопотски протонамесник Горан Лукић, који је на самом почетку истакао да му је тешко да говори у прошлом времену о упокојеном и подсетио све ожалошћене да је Царство Небеско – Царство живих, поткрепљујући речима Светог Јустина Ћелијског “Слика овога света без Васкрсења поворка је мртвих” и Милоша Црњанског “Од Христовог Васкрсења смрти нема, постоје сеобе”. Затим је истакао тежину свештеничке службе и сву жртву коју је отац Јовица поднео, а која је, у складу са пастирским речима Високопреосвећеног Митрополита шумадијског г. Јована, и сама “Добровољно мучеништво” - дељење туге и радости са својим парохијанима, разумевање, стрпљење и жртвовања за и ради њих.

Помолио се за сабрата да му агнец који је примио на рукоположењу буде одговор на представљању Господу, да га он представља и грехе му окаје које је он као и сваки човек чинио због своје пале и огреховљене природе. Отац Горан је истакао тежак крст који је отац Јовица носио посебно наглашавајући да без њега нема Васкрсења. За крај је позвао његову породицу, парохијане да им остане у сећању и да не забораве кога су имали.

“Овде у свет си послан од Бога као овца међу вукове, са циљем да оплемениш бар једног од њих, са искушењем да будеш растргнут од њих и још горе постанеш вук, али знамо да Царство Божије не припада вуковима, него јагањцима”.

У нади и са молитвом, да је и брат Јовица остао јагње међу вуковима, сачувао мир и радост у души који ће се продужити у вечности, отац Горан завршио је беседу.

Беседа пароха сопотског протонамесника Горана Лукића

Последњи поздрав о. Јовици упућен је на Рајковачком гробљу где је сахрањен, а након тога његова породица позвала је све окупљење на трпезу љубави, где су се сви окупљени још једном подсетили живота и службе свог драгог пастира.

Вероучитељ Милош Кузмановић