СИЛАЗАК СВЕТОГ ДУХА НА АПОСТОЛЕ – ПЕДЕСЕТНИЦА – У САБОРНОМ ХРАМУ У КРАГУЈЕВЦУ

СИЛАЗАК СВЕТОГ ДУХА НА АПОСТОЛЕ – ПЕДЕСЕТНИЦА – У САБОРНОМ ХРАМУ У КРАГУЈЕВЦУ

Има један рођендан који је веома значајан за спасење рода људског. То је Духовдан – рођендан Цркве Христове, који се слави у педесети дан по Васкрсењу Христовом (отуда Педесетница).

На тај дан, Дух Свети је сишао на апостоле у облику огњених језика, дајући им моћ да говоре на свим језицима света и да их разумеју сви људи. Црква је непрекидни Духовдан, Дух Свети је стално у њој као бескрајна животворна сила. И он непрекидно силази кроз сваку Свету Тајну, кроз сваку свету врлину, кроз свако Богослужење, кроз свако „Господе помилуј“, кроз сваки христочежњиви уздах.

На сам дан празника Силаска Светог Духа на апостоле у недељу 23. јуна 2024. године, свештенство и верни народ дочекали су Високопреосвећеног Архиепископа крагујевачког и Митрополита шумадијског Господина Јована испред владичанског двора и у литији су ушли у храм, где је служена Света Архијерејска Литургија, у којој је Високопреосвећени митрополит Јован у својим архипастирским молитвама, призвао благослов Божији и благодат Духа Светог и Животодајног на верни народ.

У наставку Литургије служено је вечерње Недеље Педесетнице, приликом којег је Митрополит изговорио три молитве пред сабрањем верних који клече. То су молитве које узносимо Богу са покајањем, у којем ћемо живети до следеће Пасхе. Приликом читања тих молитава верни народ и свештенство су плели венце од траве и цвећа.

На крају се Високопреосвећени Митрополит обратио вернима речима:

„Браћо и сестре, срећан празник Свете Педесетнице, срећан празник Свете Тројице или, како се у нашем народу каже, празник Духова. На овај празник се много ствари догодило у Јерусалиму. Најпре је Господ ниспослао Духа Светог на своје апостоле, а преко апостола на све људе и читаву творевину. Ми смо сви примили Духа Светог у Светом крштењу и увек га обнављамо кроз свете врлине. Увек Духа у нама обнављамо када смо у храму и када долазимо на богослужење, а првенствено када се причешћујемо. Свети апостол каже: „Духа Божијега не гасите у себи“. Када човек угаси Духа Божијег, онда он у себи гаси све што је божанско, чисто и благословено. Зато се ми увек молимо Богу Духу Светоме да дође и да се усели у нас, те да нас очисти од сваке нечистоте. Сила љубави Божије је увек са нама. Дух Свети нас чисти када год му се обратимо и зато је потребно молитве, подвига, жртве и покајања! Нека Бог Дух Свети руководи нама као Телом Христовим. Ми људи јесмо у Цркви грешни и пуни мана, али зато молимо Бога Духа Светог да нас очисти и освети. Када нас Дух Свети води и руководи, не бојмо се, нећемо скренути са јеванђељског пута. Истина је у Богу, истина је у Цркви! Нека је срећан и благословен данашњи дан! Нека Господ излије благодат на све нас и нека она буде непрестано са вама и вашим ближњима.

Бог вас благословио!“

Беседа Његовог Високопреосвештенства Архиепископа крагујевачког и Митрополита шумадијског г. Јована

Протојереј Срећко Зечевић