БОГОЈАВЉЕНСКО ПЛИВАЊЕ ЗА ЧАСНИ КРСТ НА МАРКОВАЧКОМ ЈЕЗЕРУ КОД МЛАДЕНОВЦА

БОГОЈАВЉЕНСКО ПЛИВАЊЕ ЗА ЧАСНИ КРСТ НА МАРКОВАЧКОМ ЈЕЗЕРУ КОД МЛАДЕНОВЦА

Богојављенско пливање за Часни крст одржано је седамнаести пут на Марковачком језеру у Младеновцу. Поред мноштва пријављених, одабрано је нешто више од 200 учесника.

Карактеристика овог сабрања од самог почетака је да су сви учесници победници, нема трке, јер се до Христа стиже само у трци са самим собом. Међу учесницима је било жена и деце, а најмлађи учесници су били претшколског узраста. Као и претходних година прво купање у новој години било је на празник Обрезања Господњег и Светог Василија Великог од стране старешине братства „Вожд“ Дејана Лазаревића (покретача и организатора догађаја).

На Богојављење, у подне је одржан молебан који су служили протојереј Спасоје Марковић и јереј Марко Јефтић, а потом су учесници понели Крст до места где се пливало. Отац Спасоје је бираним речима поздравио пливаче, упознао их са значајем празновања Богојављења и указао на важност коју овај празник има у животима свих православних хришћана. Посебан осврт је био на чињеници да када смо сједињени са Христом закони створене природе више не владају над нама.

Поред Младеновчана, међу пливачима су били и припадници елитних јединица МУП-а Србије, Војске Србије, као и чланови многих отачаствених удружења. Ове године временски услови су били изузетно неповољни, с обзиром на то да језеро није било залеђено као претходних година, али је дувала јака кошава која је чинила да температура ваздуха буде изузетно ниска.

Сви учесници су добили благослов од свештеника, затим су прешли пут од 33 метра, три пута се погрузили у језеру и целивали Часни крст, који је све време у хладној води држао Дејан Лазаревић. На крају су свим учесницима додељене су захвалнице и медаље, а братство храма Успења Пресвете Богородице обезбедило је пригодне дарове.

јереј Марко Јефтић