НОВИ БОЖИЋНИ БРОЈ ЧАСОПИСА „КАЛЕНИЋ“ (6/2023)

НОВИ БОЖИЋНИ БРОЈ ЧАСОПИСА „КАЛЕНИЋ“ (6/2023)

Редакција часописа „Каленић“ све своје читаоце поздравља радосним поздравом: Христос се роди и честита наступајућу 2024. годину!

Божићни, уједно и последњи број часописа за ову годину, отвара традиционална посланица Његовог Преосвештенства Господина Јована, у којој предстојатељ Епархије шумадијске позива на радост, љубав и мир који је сишао са неба ради нас људи: „Мир Божији је оно што је неопходно сваком човеку. Мир је основа на којој ми стојимо и на њему зидамо себе и свој живот. Мир Божији је корен из којег се развија сваки други мир, свака врлина и заједница међу људима. Мир Божији је сам Бог међу нама – Христос, а Он је Бог свих људи“, поручује Епископ Јован.

Свети Теофан Затворник, као веома плодан хришћански писац, оставио је иза себе низ размишљања о великим празницима Цркве. У овом броју доносимо Божићна размишљања, у којима овај велики руски светитељ позива верне да одржавају празничну радост током читавог живота. „Славите Христа: то није састављање дугачких похвалних песама Христу, не; али ако, размишљајући или слушајући о рођењу Христа Спаситеља, нехотице из дубине душе ускликнете: слава Теби, Господе, што се родио Христос! – то је довољно; биће то тиха песма срца, која, међутим, пролази небеса и узлази до Бога“, говори Свети Теофан.

Познати руски свештеник и мисионар протојереј Олег Стењајев писао је о богослужбеним читањима из Старог завета на празник Рођења Христовог. У тексту „Божићне паримије као везе времена и завета“ отац Олег анализира због чега се читају одељци из Књиге постања, Књиге Бројева, пророка Исаије, пророка Јеремије, Варуха...

У Шумадијској епархији је прослављено тридесет година архијерејског служења Владике Јована. Тим поводом је редакција приредила текст у којем се говори о самом литургијском прослављању тридесетогодишњег јубилеја у којем је учествовало мноштво Епископа наше цркве, затим беседа Епископа пожаревачко-браничевског Игњатија, запис оца Радована Биговића у моменту хиротоније Епископа Јована, приступна беседа Епископа тетовског Јована Младеновића и много других записа и бележака... Као допринос прослављању три деценије архијерејског служења Епископа шумадијског Господина Јована објављена је књига „Три деценије архијерејског подучавања, исповедања вере и сведочења Епископа шумадијског Јована Младеновића 1993 – 2023“, која детаљно сведочи о времену и неуморном прегалаштву Епископа шумадијског.

Ове године се навршава четрдесет година од упокојења оца Александра Шмемана. Том приликом смо разговарали са његовим сином Сергејем Шмеманом, који од 1980. године ради као новинар Њујорк Тајмса, да би једанаест година касније, 1991. године, због извештавања о паду Берлинског зида добио Пулицерову награду – најпрестижније одликовање у америчком новинарству. Са њим смо разговарали о сећањима на оца, сусретима са Александром Солжењицином, али и данашњој ситуацији у православном свету.

Објављени су и извештаји са освећења цркава Светог митрополита црногорско-приморског Јоаникија у Аранђеловцу и Светог Јована Крститеља у Стојнику.

ЧАСОПИС КАЛЕНИЋ 6/2023