ХРАМ У РАТКОВИЋУ ПРОСЛАВИО МИТРОВДАН

ХРАМ У РАТКОВИЋУ ПРОСЛАВИО МИТРОВДАН

У среду, 8. новембра 2023. године, када Српска Православна Црква слави Светог великомученика Димитрија, у селу Ратковић свечаном Литургијом прослављена је храмовна слава цркве која је посвећена овом светитељу.

Свету Литургију служио је протојереј – ставрофор Живота Марковић, свештеник у пензији, уз саслужење старешине овог храма, протојереја Живомира Газдића, који духовно предводи ову светињу више од четири деценије. За певницом су били гдин Драгослав Мишић и гдин Мирољуб Антонијевић, а чтецирао је гдин Никола Марковић, ученик 8. разреда.

Овогодишњи колачар је Томислав Тодоровић, из села Ратковић, који је славски колач преломио са свештенством и осталим члановима своје породице. Након Литургије уследила је трпеза љубави у сали парохијског дома.

Село Ратковић, у коме се налази храм посвећен Светом великомученику Димитрију, изнедрило је доста свештеника, монаха, доктора и професора. Данас Ратковић чини око 150 домова у којима, према речима протојереја Живомира Газдића, има доста икона, редовно гори кандило, а верни се причешћују.

Изградњу ратковачке светиње која је подигнута пре готово једног века помогао је патријарх српски Димитрије, некадашњи учитељ у Ратковићу. На велику радост свих мештана и верника који се у овој светињи редовно окупљају на богослужењима, до храма је недавно стигао асфалт, црква је обновљена, изграђена је и звонара. Да би овај храм засијао у свој својој лепоти, неопходан је наставак иконописања, уређења храма и порте, за шта је потребно да се сви верни из овог краја уједине и дају свој допринос, нагласио је током трпезе љубави проф. др Радивоје Николић, родом из Ратковића.

Аутор фотографија Момчило Вукомановић

Аутор текста Ана Брзаковић, новинар Радија Златоусти