ЊЕГОВО ПРЕОСВЕШТЕНСТВО ГОСПОДИН ЈОВАН У ПОСЕТИ 66. САЈМУ КЊИГА У БЕОГРАДУ

ЊЕГОВО ПРЕОСВЕШТЕНСТВО ГОСПОДИН ЈОВАН У ПОСЕТИ 66. САЈМУ КЊИГА У БЕОГРАДУ

У четвртак 26. октобра 2023. године Епископ шумадијски Г. Јован посетио је сајам књига у Београду, а том приликом и штанд пословно продајног центра Епархије шумадијске и издавачке установе Епархије шумадијске „Каленић“ која је и ове године имала репрезентативна издања да прикаже Београдском читалаштву и свим осталим посетиоцима овогодишњег 66. сајма књига.

Његово Преосвештенство Господин Јован у пратњи протопрезвитер-ставрофора др Зорана Крстића главног и одговорног уредника издавачке установе „Каленић“ и редовног професора Универзитета у Београду Православног богословског факултета, и јереја Дејана Марковића, старешине Саборног храма у Крагујевцу обишао је и остале излагаче на сајму и у пријатном амбијенту и разговору са свештенством, монаштвом и познaницима сачекао промоцију и презентацију овогодишњег капиталног издања издавачке установе „Каленић“ Свети Краљ Милутин и његово доба: историја, књижевност, уметност, која је одржана у сали „Иво Андрић“ на Београдском сајму.

О тематском зборнику радова говорили су протопрезвитер др Зоран Ранковић, декан Православног богословског факултета Универзитета у Београду, протопрезвитер- ставрофор др Зоран Крстић, главни и одговорни уредник издавачке куће „Каленић“, ђакон др Ивица Чаировић, ванредни професор Православног богословског факултета, Универзитета у Београду, рецезент Зборника и др Јасмина Ћирић, доцент, Филолошко уметнички факултета Универзитет у Крагујевцу, уредник Зборника уз подршку и помоћ модератора др Зорана Недељковића, директора Патријаршијске библиотеке.

На задовљство публике могло се чути прегршт информација и појашњења о Светом Краљу Милутину, Немањићима и раздобљу 13. и 14. века, али и о једној дивној паралели коју је поставила др Јасмина Ћирић измећу Србије и Француске у то доба, а која је истовремено и земља гост на овогодишњем 66. сајму књига.

Уз залагње вероучитеља Филипа Маринковића и Бојане Јовановић на штанду пословно продајног центра Епархије шумадијске посетиоци су могли по препорукама да изаберу велики број издања ове установе.

Мирко Рајковић, пословно продајни центар Епархије шумадијске