ОСВЕЋЕНА ЗАТВОРСКА КАПЕЛА У ОКРУЖНОМ ЗАТВОРУ У КРАГУЈЕВЦУ

ОСВЕЋЕНА ЗАТВОРСКА КАПЕЛА У ОКРУЖНОМ ЗАТВОРУ У КРАГУЈЕВЦУ

У суботу, седамнаесту по Духовима, када наша света Црква прославља свете мученице Веру, Наду и Љубав и мајку њихову Софију, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован осветио је затворску капелу у окружном затвору у крагујевачком насељу Петровац.

Његово Преосвештенство је сачекало братство храма Светога Саве испред окружног затвора заједно са директором управе за извршење затворских санкција г-дином Дејаном Царевићем и управником затвора г-дином Радованом Кураблијом.

Преосвећени је осветио затворску капелу, која је у новоизграђеном затвору добила своје заштитнике у лику светих мученица Вере, Наде Љубави и мајке им Софије.

По извршеном освећењу Преосвећени је пререзао славски колач, и преломио га са домаћином славе управником затвора, г-дином Радованом Курбалијом.

После резања славског колача, Преосвећени се обратио представницима министарства правде, затворске управе речима да је добро и Богу угодно што је затворска капела посвећена светим мученицама, и да управо сви људи који се налазе овде у овој установи треба да пронађу свој унутрашњи мир, јер без тог унутрашњег мира не може бити мира у свету, нити мира међу људима, и да треба управо да пронађу утеху овде у овој капели и богослужењима. У наставку Преосвећени је подсетио присутне на заповест Господњу да „Све што хоћете да људи чине вама, тако чините и ви њима“ (Мт 7,12) и да је неопходно да следујемо овој Божијој заповести зарад благослова и мира Божијег. Тај мир који треба да пронађемо, налази се управо у Цркви Божијој, у самоме Господу Христу. Свечана гозба и послужење уследило је у просторијама затворске управе.

Затворска капела у оквиру окружног затвора постоји и функционише дуги низ година, трудом и љубављу протонамесника Бранислава Матића, који исповеда, служи, причешћује затворенике ове казнено поправне установе. У оквиру саме капеле постоји низ радионица где затвореници обрађују и каширају иконе, и израђују остале богослужбене предмете, којима је касније опремљена затворска капела. У непосредној близини капела налазиће се канцеларија и просторија у којој ће се обављати духовни разговори и активности са затвореницима окружног затвора.

ђакон Александар Ђорђевић