XIV ВЕЛИКОГОСПОЈИНСКЕ СВЕЧАНОСТИ ПРОМОЦИЈА МОНОГРАФИЈЕ „СВЕТИ КРАЉ МИЛУТИН“

XIV ВЕЛИКОГОСПОЈИНСКЕ СВЕЧАНОСТИ ПРОМОЦИЈА МОНОГРАФИЈЕ „СВЕТИ КРАЉ МИЛУТИН“

У четвртак 14. септембра у Свечаној сали Саборног храма у Крагујевцу, у оквиру Великогоспојинских свечаности, с благословом Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Господина Јована, одржана је промоција монографије „Свети краљ Милутин“ групе аутора у издању Задужбине Хиландар. После уводног излагања јереја Драгише Богичевића, уследила је промоција монографије.

У промоцији ове изузетне монографије учествовали су: господин Миливоје Ранђић, директор Задужбине манастир Хиландар у Београду, чија је била и идеја да се направи ова монографија и један од уредника ове монографије др Срђан Пириватрић, византолог.

Ова монографија открива човека и владара Светог краља Милутина који се на раскршћу светова – Истока и Запада, храбро суочио са бројним изазовима и променио зацртане парадигме великих сила. Шеснест угледних стручњака и истраживача српског средњег века одазвало се на позив Задужбине Хиландара, да на сликовит и свеобухватан начин представе личност краља Стефана Другог Уроша Милутина (1282 – 1321), његову владавину и наслеђе.

Прилози су посебно за ову прилику и ову књигу, осмишљени као зборник монографског типа, поводом 700 година од упокојења Светог краља Милутина, краља и самодршца све српске и поморске земље и другог ктитора Светог манастира Хиландара. По речима господина Миливоја Ранђића - један од рецензената монографије, професор емеритус Универзитета у Мајнцу и инострани члан Српске академије наука и уметности (САНУ) Гинтер Принцинг рекао је да је ова књига прекретница и велики успех, те да ће се на њој у великој мери заснивати сва даља истраживања краља Милутина и његовог времена у будућности.

Темељном и мултидисциплинарном научном аргументацијом, у нечему и супростављених ставова, 16 стручњака граде јединствену синтезу која слојевито и детаљно осликава епоху златног доба српског средњег века. При томе пружају увид у сва актуелна сазнања савремен историографије и доносе свежину нових решења за многа отворена питања тог доба, а пред читаоцем је могућност дубљег и истанчанијег разумевања личности и дела краља Милутина. Радове употпуњује девет мапа и чак 228 илустрација, које придоносе бољем сагледавању епохе.

Након предавања модератор монографије је рекла: Епископ шумадијски Господин Јован у ову Епархију доноси дух Светог краља Милутина, будући да је годинама био игуман Свете Студеничке лавре, и могао је да осети сва она зрачења и дели пут са Светим краљем, захваљујући велелепној задужбини „Краљевој цркви“ у Студеници, која је надалеко позната по божанственом сликарству из династије доба Палеолога, и у то име поклонили су Његовом Преосвештенству Епископу шумадијском Господину Јовану монографију „Свети краљ Милутин“ и тиме је завршена промоција монографије.

Срећко Зечевић, протојереј