ЛИТИЈА ДО ЈОШАНИЦЕ И СЛАВА МАНАСТИРСКОГ ПАРАКЛИСА

ЛИТИЈА ДО ЈОШАНИЦЕ И СЛАВА МАНАСТИРСКОГ ПАРАКЛИСА

Уочи празника Сабора српских светитеља, који се ове године празнује 28. августа / 10. септембра, традиционално се одржава свечана литија од цркве Светих арханђела Михаила и Гаврила у Јагодини до манастира Јошанице код Јагодине. Тако је верни народ и ове 2023. године, предвођен јагодинским свештенством прославио важан црквени празник српског рода.

И овом приликом је свештенство носило мошти Светог вмч. Пантелејмона, велику светињу која се чува у манастиру Јошаница. У току Крсног хода на неколико места се литија зауставила ради молитве и окрепљења на путу на путу до манастира: најпре код школе у Винорачи код Јагодине, а други пут у цркви Светог Саве у Сиоковцу. Срдачни пријем и послужење за народ су организовали протојереј – ставрофор Лазар Илић у Винорачи и јереј Иван Јовановић у Сиоковцу са својим парохијанима. Окупљени верни народ је ходећи ка средњовековној светињи Града Јагодине певао тропаре и друге побожне песме. Приспевши у манастир верујући су се одморили, послужили и присуствовали вечерњем богослужењу које је красило мелодично појање присутног свештенства и вероучитеља. Високопреподобни архимандрит Евтимије, настојатељ манастира Јоашанице, захвалио се свима на труду и жртви и позвао све на литургијско сабрање наредног дана. Сви присутни су се затим поклонили моштима Светог Пантелејмона и били помазани.

У недељу, на сам дан празника, Св. Литургију под небеским сводовима духовно великог манастира Јошанице служоло је свештено-монаштво и свештенство из околних манастира и цркава. Својим присуством овај празник су увеличали јеромонах Пајсије (Илић), настојатељ манастира Св. Пајсија код Јагодине, јеромонах Нектарије (Ивановић), настојатељ манастира Саринац код Рековца, свештеници: Иван Јовановић парох сиоковачки, пароси јагодински: Милош Ћирић и Милош Јелић; протођакон Нинослав Дирак, јерођакон Јаков (Атанасиу) из дељадровско илинденске епархије МПЦ ПОА као и игуманија мати Евгенија из манастира Ралетинца. Појали су манастирска братија уз несебично учешће верног народа. У надахнутој литургијској беседи отац Милош Ћирић протумачио је еванђеоску перикопу о Свадби царева сина, повезавши је са стихом из другог прочитаног одељка „Тако да се светли светлост ваша пред људима...“, као и са смислом празновања празника Свих српских светитеља.

Велики број верног народа приступио је Светом причешћу, а након сечења славског колача и завршетка Свете Литругије, уследила је славска трпеза љубави коју је усрдно припремио брат Бојан Стевановић из Јагодине са породицом.

Вероучитељ Угљеша Урошевић