ПРАЗНИК УСПЕНИЈА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ У МАНАСТИРУ ПРИНОСАВА

ПРАЗНИК УСПЕНИЈА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ У МАНАСТИРУ ПРИНОСАВА

На Празник Успенија Пресвете Богородице, као и деценијама раније, прослављена је Прислава Манастира Пиносава и стара сеоска слава села Кусадак.

Света Литургија којом је началствовао игуман Манастира Пиносава Архимандрит Петар, почела је у 9 часова у новообновљеној манастирској Собрашници.

Игуману Петру саслуживали су свештеници из Кусатка, протојереј Дејан Бркић и протонамесник Дарко Новаковић, сабрат Манастира Пиносава јеромонах Онуфрије као и ђакон Владимир Степановић из Смедеревске Паланке.

Током Свете Литургије а после прочитаног Еванђеља, верном народу се пригодном празничном беседом обратио Игуман Петар. У својој беседи, Архимандрит Петар се посебно осврнуо на веома важну улогу Пресвете Богородице у нашем спасењу као и о Њеном непрестаном молитвеном подвигу за цео свет.

У току Свете Литургије Велики део верног народа приступио је Светој Тајни Причешћа а на крају је одржана и Литија око храма Светог Архангела Гаврила и освећени су Славски Колачи и жито.

Након Службе Божије празнично славље је продужено трпезом хришћанске љубави коју су заједно организовали домаћин овогодишње Славе г. Милорад Јанкићијевић из Кусатка, Општина Смедеревска Паланка и братство Манастира Пиносава.

У току празничне трпезе одржан је културно-умезнички програм. Старим српским и шумадијским песмама окупљени верни народ обрадовале су вокалне уметнице и рођене сестре, Хаџи Марина Угриновић и Катарина Ненадовић и мали црквени хор деце из Београда.

У вечерњим сатима, са почетком у 18:30, одржана је и Духовна Академија у Собрашници Манастира Пиносава. Уводно слово о Пресветој Богородици одржао је Архимандрит Петар, игуман Манастира Пиносава, а главни гости Духовне академије били су вокална уметница Хаџи Марина Угриновић из Смедеревске Паланке и наш чувени појац и поета Љуба Манасијевић из Београда, који су својим гласовима и старим српским и духовним песмама обрадовали срца окупљеног верног народа.

о. Петар Драгојловић